Ga naar Content

Op een oude fiets: De stoomtram zette Egmond op de kaart

Egmond aan Zee is niet altijd een badplaats geweest. Het dorp werd eigenlijk pas ontdekt nadat het goed bereikbaar werd met de komst van een tramlijn in 1905. Na een reis dwars door de weilanden en via de stationnetjes in Egmond aan den Hoef en het eindstation in Egmond aan Zee, zagen vanaf dat moment veel mensen voor het eerst de zee. 

Het station van Egmond aan den Hoef - Foto: afbeelding Regionaal Archief Alkmaar

"Egmond aan Zee werd als het ware ontdekt door de komst van de spoorlijn", vertelt conservator Jesse in deze aflevering van Op een oude fiets. "Voor die tijd reed er alleen een hobbelende paardenkar naar de kust en die was een heel stuk minder comfortabel."

Het is dan ook feest in Egmond aan den Hoef in de zomer van 1905, op de avond voor de eerste officiële rit. Maar het begint niet goed. Midden in het feestgedruis komt het nieuws dat er een ongeluk is gebeurd. De locomotief is gekanteld door stenen op de rails en de machinist en een van de stokers zijn daarbij om het leven gekomen. Nog voor de eerste rit zijn er al twee doden te betreuren. Desondanks gaat de geplande opening door en de volgende dag gaat de tram rijden. 

Tekst loopt door onder de foto

Het einde van een tijdperk: de laatste rit - Foto: afbeelding Regionaal Archief Alkmaar

Van de tramlijn is niet veel bewaard. In Alkmaar bij de molen aan de Hoevervaart is een klein monument en onder de brug is nog een stukje fundament van het spoor te zien. En als je het weet, kun je in het landschap de tramdijk nog zien. Midden in de weilanden was zelfs een halte, voor de mensen van een boerderij en molen. "Hier stopte de tram alleen als het nodig was", vertelt Jesse. "De mensen die op het land werkten, gebruikten de stoomtram ook als klok. Als de tram langskwam wisten ze wanneer het tijd was om even pauze te nemen."

Tekst loopt door onder de foto

Als de tram voorbij reed, wist men hoe laat het was - Foto: afbeelding Regionaal Archief Alkmaar

In 1934, na bijna 30 jaar, wordt de lijn opgeheven. De bus en de auto zijn ervoor in de plaats gekomen. Het is het einde van een tijdperk. Het station van Egmond aan den Hoef is verdwenen, maar het gebouw van het eindstation in Egmond aan Zee staat er nog.

Alle lijnen voeren naar Egmond aan Zee - NH Nieuws

Op een oude fiets

Conservator Jesse van het Regionaal Archief Alkmaar fietst langs de kust op zoek naar bijzondere verhalen uit het verleden.  De uitzending op televisie is zondag om 17.11 uur.