Ga naar Content

Zoveel mogelijk mensen een feestmaaltijd met ramadan: "Geven is gewoon mooi"

De vrouwen van Slotervaart gaan door roeien en ruiten om een feestmaaltijd in elkaar te zetten voor families die minder te besteden hebben. Honderd voedselpakketten, twee keer per week - de hele ramadan lang. Een beste klus, maar het is het waard. "Die saamhorigheid hoort echt bij de ramadan."

Voedselpakketten - NH Nieuws

Jaren terug, toen Ilhame Grinate en de anderen van Stichting Buurtmoeders MoedersKracht begonnen met hun voedselpakketten tijdens de ramadan, koos ze ervoor om het direct groot aan te pakken.

Daarom begon ze met vijftig pakketten. "Toen dachten we, dat is al heel wat. Maar dat werden er al heel snel veel meer." Zelfs toen ze op 150 pakketten zaten, klopten na het uitdelen nog mensen op de deur van Buurthuis Vooruit in Slotervaart. "Het is dus echt broodnodig."

Eenoudergezinnen

Wat Grinate opvalt, is dat de laatste tijd steeds meer ouderen zich melden voor een pakket. "En alleenstaande ouders. Heel erg om te weten dat zo'n ouder, die al struggelt met alles regelen binnen het gezin, daarna ook nog een maaltijd moet voorbereiden."

Tekst gaat door onder de foto.

Amani met de kaartjes die bij elk voedselpakket worden gedaan - Foto: AT5

Eén op de zes Amsterdamse huishoudens moet rondkomen van het minimuminkomen of minder. Volgens Onderzoek & Statistiek, de afdeling die de gemeentelijke statistieken bijhoudt, wordt het aandeel van die groep steeds kleiner. Maar dat komt, vermoedt wethouder Moorman van Armoede, omdat de Amsterdamse bevolking als geheel groeit. Het stadsbestuur denkt dat de stijgende kosten voor wonen en boodschappen juist meer huishoudens in de knel zijn gekomen de laatste jaren. 

Saamhorigheid

Des te mooier dat vanuit heel de buurt zoveel mensen komen helpen om van de maaltijdpakkettenactie een succes te maken. "Die saamhorigheid hoort echt bij de ramadan", zegt Grinate. "Je geeft zo echt een teken af dat je stilstaat bij de ander. Sommigen maken thuis wat en geven het hier af om het uit te delen." Ze glimlacht. "Iedereen wil geven. Daar word je gewoon vrolijk van."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]