Ga naar Content

Twisk trekt nog één keer alles uit de kast om eigen kermis te laten slagen

Nog één keer zet het dorpshuis van Twisk alles op alles om de jaarlijkse kermis tot een succes te maken. Het dorpsfeest - traditioneel samen met Bovenkarspel de eerste West-Friese kermis van het seizoen - is de laatste jaren financieel allesbehalve een succes en dus waarschuwen Jacob Blaauboer en Trea Vijn: "Als het nu niet slaagt, weet ik niet of er volgend jaar nog een kermis is."

Jacob en Trea voor het dorpshuis in Twisk - Foto: NH Media / Michiel Baas

Oud-kok Jacob Blaauboer uit Opperdoes is vorig jaar november vol enthousiasme begonnen als beheerder van het dorpshuis in Twisk. "Ik kreeg als opdracht om er wat leuks van te maken", zegt hij. "Dus dat probeer ik te doen, met volle overgave. Er zijn al samenwerkingen ontstaan met wat feesten, dat is positief. Op zondag zijn er snacks te koop en onlangs organiseerden we een Indonesisch buffet. Ik ben positief ingesteld." 

Bij gebrek aan cafés, worden de kermisevenementen in het dorpshuis gehouden en is de beheerder ook betrokken bij de organisatie. Maar juist het beheren van het gebouw wordt steeds lastiger merken ze in Twisk. 

Jacob is in dienst van het bestuur, waarvan Trea Vijn de penningmeester is. "Over het algemeen moet er meer geld binnenkomen, ook voor achterstallig onderhoud. We kunnen niet rondkomen van alleen de subsidie. De inwoners moeten er niet vanuit gaan dat het vanzelfsprekend is dat er een dorpshuis is, als ze er zelf nooit komen. Ze moeten bij zichzelf te rade gaan: hoe belangrijk vind ik het dat Twisk nog een dorpshuis heeft?"

"Het dorpshuis is een belangrijke sociale ontmoetingsplek"

Trea Vijn - penningmeester dorpshuis Twisk

Als echte Twisker houdt ze zo lang mogelijk vast aan het bestaan van het dorpshuis. "Ik vind dat het niet mag verdwijnen. Maar als je het zakelijk bekijkt, zou je bijna alle verenigingen eruit moeten gooien, omdat het te weinig oplevert." Onder meer lokale biljarters, bridgers en de Vrouwen van Nu maken gebruik van het pand. "Maar het is een essentieel gebouw voor de saamhorigheid. Een belangrijke sociale ontmoetingsplek."

Via aanplakbiljetten in Twisk én omliggende dorpen wordt de komst van onder meer de band Paradise (zondag) en Q Music, de foute party (zaterdag) aangekondigd. Op zondag is ook de Obstacle Run.  

De kermis wordt aangekondigd - Foto: NH Media

Jacob nam vorig jaar al eens een kijkje bij de kermis - voor veel dorpen hét jaarlijkse hoogtepunt. "Ik dacht: is dit het nou? Het was best wel een triest gezicht. De mensen probeerden van alles, maar er was te weinig animo vanuit het dorp. Het werd een schip van bijleg."

Dat moet anders, vindt de beheerder. "We zijn om tafel gegaan met verschillende mensen uit het dorp en hebben gezegd: we steken nog één keer echt onze nek uit, met een mooi programma. We gaan ervoor. Met als doel om het dorpshuis te kunnen behouden. Maar bij rode cijfers weet ik niet of er volgend jaar nog een kermis is, zoals die er nu is."   

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]