Ga naar Content
Een persoon van achteren gezien die uit een stomend raam kijkt, wat een gevoel van ontspanning of introspectie suggereert.
Haarlem

Haarlemse vriendinnen beginnen winterse sauna op het strand

27 maart 2024, 10.26 uur · Aangepast 27 maart 2024, 10.43 uur
Door: Paul Tromp · Foto: Adobe Stock

Zandvoort wil graag 365 dagen per jaar aantrekkelijk zijn. Dus niet alleen op warme, zomerse dagen. Daarom komt er tijdens de komende wintermaanden een sauna op het strand te staan. Het gaat om een proef voor 2,5 jaar. Initiatiefnemers zijn Julia Zaaijer en Charlotte Vlaarkamp uit Haarlem.

"Sorry, ik kan je even niet verstaan door alle herrie. We zijn de sauna nu in elkaar aan het zetten in Beverwijk", vertelt Julia aan de telefoon. De sauna komt waarschijnlijk, als het klussen een beetje meezit, al na de paasdagen op het zuidelijke deel van het strand van Zandvoort te staan. Op het terrein van jaarrond strandpaviljoen NIUS. Voor een maandje maar en vooral om te testen. Want 1 mei is de einddatum volgens de vergunning. Ze komen in de herfst weer terug.

Idee ontstaan in Engeland

Julia en Charlotte zijn al heel lang vriendinnen. Charlotte is fanatiek 'koudwaterzwemster' en Julia zit liever in de sauna. Het idee om samen een 'strandsauna' te starten ontstond in Engeland. "Daar staan wel 65 van dit soort sauna's langs de kust. De dag na de bruiloft van de zus van Charlotte, in de buurt van de Engelse stad Poole, gingen we ook in zo'n sauna. Dat vonden we zo tof, daar moesten we wel iets mee doen", legt Julia uit. "In Haarlem hebben we het idee verder uitgewerkt."

Tekst loopt door na de afbeelding. 

Charlotte en Julia zetten de sauna in elkaar in Beverwijk - Foto: privéfoto

Het idee is simpel: je gaat gekleed de sauna in (naakt is verboden), geniet van de hitte en vervolgens neem je een duik in zee. Dat is dan de 'wilde versie'. Wie de zee niet aandurft, kan ook een emmer koud water over zich heen plonsen. Het is een trend en schijnt goed te zijn voor lichaam en geest. 

Sauna op zandheuvel

"Wat het gaat kosten, kunnen we nu nog niet precies zeggen", aldus Julia. Het volledige houten 'huisje' bestaat uit een omkleedruimte, een douche en natuurlijk de sauna zelf. Bij elkaar ongeveer vijftien vierkante meter. "Hij komt op een berg zand te staan bij strandpaviljoen NIUS."

Tekst loopt door na de afbeelding.

Julia en Charlotte bij strandtent NIUS, waar hun sauna komt te staan - Foto: privéfoto

Reddingsbrigade: 'Leuk, maar wij weten van niks'

Een plons in het koude water tijdens de wintermaanden in Zandvoort. Dan denk je al gauw aan de populaire Nieuwjaarsduik. De plaatselijke reddingsbrigade is daar altijd uit voorzorg met veel mankracht bij aanwezig. Hun nieuwe post staat iets ten zuiden van de toekomstige sauna. "Een sauna op het strand? Lekker! Maar dit is wel even nieuw voor ons", vertelt woordvoerder Ernst Brokmeier.

"Zandvoort wil het hele jaar aantrekkelijk zijn. Dus dan is dit een mooie nieuwe attractie. Leuk initiatief ook. Eigenlijk zijn hier ook het hele jaar door mensen die even de zee in duiken, dus dat is niet nieuw voor ons."

Reddingsbrigade alleen op alarmbasis aanwezig

"Alleen, we zijn tijdens de wintermaanden niet permanent daar aanwezig. Dan is alleen de alarmploeg beschikbaar. Maar we gaan ervan uit dat de initiatiefnemers het op een zo veilig mogelijke manier gaan regelen. En dat mensen ook zelf goed gaan nadenken over wat wel en niet kan. Ik neem aan dat ze bij windkracht tien en vier meter hoge golven niet de zee ingaan", legt Brokmeier uit. "De toekomst zal het uitwijzen."

Tekst loopt door na de afbeelding

Foto: Ernst Brokmeier. Fred Segaar/NH Media

Julia beaamt dat er goed op de veiligheid gelet wordt. "Daar zullen we de saunabezoekers ook bij adviseren. Maar de verantwoordelijkheid ligt uiteindelijk bij henzelf. Bij te harde wind gaat de sauna dicht en laten we ze dat ook weten. Ze kunnen hun tijd dan op een ander moment inhalen."

Wilde sauna voor avontuurzoekers

'Billies Beach Sauna', zoals de Zandvoortse sauna officieel heet, staat waarschijnlijk dus na Pasen voor het eerst op het strand. Het college noemt het zelf, iets dubieuzer, een 'Wilde Sauna'.

De vergunning geldt dit jaar tot 1 mei en daarna van half september tot 1 mei 2025. En vervolgens weer van half september tot 1 mei 2026. Op deze manier hoopt de gemeente een nieuwe doelgroep te 'lokken' naar Zandvoort, namelijk 'de avontuurzoekers'. 

Ernst Brokmeier wil nog wel twee tips meegeven aan toekomstige saunabezoekers. "Zorg altijd dat iemand weet wat je gaat doen en blijf niet uren in de zee dobberen."

Hoe werkt het? 

"Je kunt de sauna voor een uurtje online boeken. Dat kan privé, dan kun je er met maximaal acht bekenden in of je boekt een los plekje in de sauna en zit je met mensen die je niet kent. Wij noemen dat de 'social sauna'. Je krijgt een code voor de deur toegestuurd of wij zijn zelf aanwezig, dat ligt een beetje aan de dag en het tijdstip", legt Charlotte uit.

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]