Ga naar Content

Grote wapens en veel geschreeuw: zo trainen militairen in leegstaand pand Heerhugowaard

"Handen op je hoofd! Deze kant opkomen!" Een leegstaand bedrijfspand op bedrijventerrein Beveland in Heerhugowaard is vandaag het decor van een oefening van het Korps Nationale Reserve. "We prepareren ons hier tot inzet bij een calamiteit", vertelt kapitein David.

In het scenario van de oefening ondersteunen de reservisten de politie tijdens een inval in een bedrijfspand - Foto: NH/Rosanne van Veen

In totaal telt de Nationale Reserve zo'n drieduizend vrijwillige manschappen, die naast hun reguliere baan beschikbaar zijn voor Defensie. Zo'n honderd van hen oefenden gisteren en vandaag in de regio Alkmaar. "Het is vooral een oefening voor pelotonscommandanten en hun manschappen om hun procedures te trainen", aldus David. "Want ze kennen de scenario's natuurlijk niet." 

Het scenario van vandaag is dat de Nationale Reserve indringers op een bedrijventerrein moet neutraliseren. "Mijn mensen moeten zo realistisch mogelijk getraind worden, dus locaties in het publieke domein zijn daar heel belangrijk voor."  

"Lekker fysiek bezig zijn, nuttig bezig zijn, iets voor de maatschappij betekenen, kameraadschap. Daarom doe ik dit"

Wijnand

Wijnand is vier dagen per week docent Engels op een middelbare school in Naaldwijk. Sinds 2018 besteedt hij een dag per week aan zijn carrière bij Defensie. "Lekker fysiek bezig zijn, nuttig bezig zijn, iets voor de maatschappij betekenen, kameraadschap", somt hij zonder moeite op als hem gevraagd wordt waarom hij bij de Nationale Reserve zit. "Een prima uitlaatklep. Daarom doe ik dit ook."

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]