Ga naar Content

Opmerkelijke switch: Haarlemse Isabel sluit winkel en wordt uitvaartondernemer

Met opgeheven hoofd sluiten Juliette Huiskamp (60) en dochter Isabel van Opbergen (32) zaterdagmiddag de deuren van Inz & Ouds, hun concept store in de Haarlemse Kleverparkbuurt. Het voelt als het juiste moment. Na zestien jaar lonkt voor beiden een nieuw avontuur. Geen rouwstemming dus bij moeder en dochter. Of toch wel een beetje: Isabel start vanaf volgende week als uitvaartondernemer.

Isabel van Opbergen is na dit weekend uitvaartondernemer - Foto: NH Media / Maikel Ineke

"Het was echt een eureka-moment!" Isabel wordt zichtbaar enthousiast als ze op vrijdagmiddag in de winkel over haar aankomende carrièreswitch vertelt. "Het was een gewone lentedag", weet ze nog goed. "Precies een jaar geleden. Ik zat wat op Instagram te scrollen en opeens voelde ik het in heel mijn lichaam: ik word uitvaartondernemer."

Alsof ze haar persoonlijke puzzel eindelijk had gelegd. "Ik heb mij altijd afgevraagd wat ik nu precies wilde gaan doen. Ik ben iemand die eerst iets wil proberen voordat ik weet of ik het leuk vind. Zo ben ik ook in deze winkel gerold. Maar nu voelde ik voor het eerst van mijn leven dat ik ergens voor in de wieg ben gelegd."

Tekst loopt door onder de foto.

Zestien jaar geleden begon Juliette (rechts) de winkel aan de Kleverparkweg - Foto: NH Media / Maikel Ineke

Je zou het haast valse bescheidenheid noemen. Inmiddels is ze al zes jaar volop aan het ondernemen als mede-eigenaar van Inz & Ouds. De andere eigenaar is haar moeder Juliette, die zestien jaar geleden het karakteristieke lifestyle-winkeltje begon. "Het klinkt gek", vertelt zij. "Maar het was een andere tijd. De buurt was heel anders samengesteld, minder jonge gezinnen. En dit soort winkeltjes waren minder bekend."

'Wat zijn jullie nu eigenlijk?'

"Nog steeds komen mensen hier binnen met de vraag: wat zijn jullie nu eigenlijk?" Juliette kan daar maar moeilijk antwoord op geven, maar weet wel dat de winkel haar eigen persoonlijkheid reflecteert. "Ik heb in de kunsten gewerkt en houd van mooie dingen. Het is begonnen met unieke spullen voor in huis. Later zijn we er kleding bij gaan doen."

Waar de winkeltjes met vintage kleding en meubels tegenwoordig een bekend fenomeen zijn, was dat zestien jaar geleden toch anders. Zeker aan de Kleverparkweg, weet Juliette nog. "Je had hier wel winkels, maar daar kwamen mensen voor een snelle boodschap. Nu zijn de winkels hier echt een ontmoetingsplek voor de buurt. Dat contact met de buurt ga ik het meest missen. En het samenwerken met mijn dochter natuurlijk."

De tekst gaat door onder de foto.

Juliette en Isabel in hun steeds leger wordende winkel - Foto: NH Media / Maikel Ineke

Het voelt als de afsluiting van een levensfase, maar Juliette is er niet rouwig om. "Ik heb zin om nieuwe dingen te doen. Dat ga ik de komende tijd verkennen. Ik houd van nieuwe uitdagingen. Gek genoeg heb ik dat gevoel ook aan de coronaperiode overgehouden. We hebben van alles moeten bedenken om door te kunnen gaan, maar stiekem houd ik wel erg van dat improviseren."

Ondernemersbloed

Het is ongetwijfeld het ondernemersbloed, dat Juliette heeft doorgegeven aan haar dochter. Isabel: "Het lijkt een grote overgang, van winkeleigenaar naar uitvaartondernemer. Toch neem ik wel veel nuttige ervaring mee van hier. Ik wist gelijk dat ik ook in deze nieuwe sector voor mezelf wilde beginnen. En uiteindelijk wil je in beide vakken de klant zo goed mogelijk van dienst zijn."

Tekst gaat door onder de foto.

Juliette heeft het ondernemersbloed aan haar dochter overgedragen - Foto: NH Media / Maikel Ineke

Daar komt nog bij dat begrafenissen net zo trendgevoelig zijn als meubels. "Het is allang niet meer een gebeuren met bolhoeden en glimmende zwarte auto’s", zegt Isabel. "Het wordt steeds minder traditioneel, zeker hier in Haarlem. Je ziet dat de persoon waarvan afscheid wordt genomen echt wordt gevierd. Het is niet meer alleen verdriet dat moet worden weggestopt."

Dat Isabel gemotiveerd is en van ondernemen houdt, blijkt wel uit haar weekplanning. Zaterdag is Inz & Ouds voor het laatst open en is er na sluitingstijd een borrel met vaste klanten. De dagen daarop haalt ze met haar moeder de winkel leeg. Op woensdag heeft ze haar eerste uitvaart.

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]