Ga naar Content

Heemskerks laantje hit op Facebook, mede dankzij amateurfotograaf Theo

Het is de inwoners van Heemskerk niet ontgaan dat het laantje bij verzorgingstehuis Sint Agnes weer volop in bloei staat. Op Facebook wemelt het van de idyllische foto's, geplaatst door enthousiaste voorbijgangers. De Beverwijkse Theo de Bot is één van hen, maar geniet er hoogstwaarschijnlijk het meest van. "Door mijn ziekte heb ik fotografie herontdekt."

Theo de Bot maakt foto's van de bloesem - Foto: NH Media

Met twee camera's in de mand van zijn scootmobiel en één in de hand gaat hobbyfotograaf Theo de Bot (68) zeer professioneel te werk. "Deze camera geeft een speciaal rond effect, die heb ik nieuw," zegt hij, terwijl hij een plaatje schiet van de bloesem.

Hij is niet de enige die het lentetafereel vastlegt. In een mum van tijd worden door voorbijgangers de ene na de andere foto gemaakt. Uitgebreide shoots, een snelle klik of selfies, alles komt voorbij. Maar voor Theo is het specialer. Fotografie is voor hem zijn lust en zijn leven. "Ik doe het zo'n drie keer per week, als ik niet naar de dagbesteding hoef te gaan."

Tekst loopt door onder afbeelding.

Theo de Bot maakt foto's van de bloesem - Foto: NH Media

Alles valt weg

Theo werd rond zijn 30e gediagnosticeerd met multiple sclerose (MS), een ziekte aan de hersenen en het ruggenmerg, waarbij ontstekingen problemen veroorzaken met zien, bewegen, praten, concentratie en het geheugen. "Het begon met MS-aanvallen en dan ga je met pieken en dalen naar het slechte punt. Nu zit ik in het volgende stadium en is het afwachten hoe snel het gaat, dat heb je niet in de hand."

Van de sportieve man die vier à vijf keer per week naar de sportschool ging, bleef niets over. En dat is lastig, legt hij uit. Als werk, sport en uitgaan wegvallen, wordt je wereld klein. Fotografie doorbreekt die sleur.

"Een boom praat dan wel niet terug, en een camera ook niet, maar toch is het een soort uitlaatklep"

Theo de Bot, hobby fotograaf

Theo legt uit: "Een boom praat dan wel niet terug, en een camera ook niet, maar toch is het een soort uitlaatklep. Ik was er vroeger ook al gek op, toen nog met analoge camera's, en sinds mijn ziekte de hobby weer herontdekt."

Fotografie-pagina

Met zijn scootmobiel is de Beverwijker speciaal voor de bloesems naar Heemskerk gereden. "Ik zag op Facebook voorbijkomen dat ze in bloei stonden, en toen dacht ik: ahh, daar moet ik ook heen. Ik ben gek op de natuur en dit is zo rustgevend, echt schitterend."

De foto's plaatst hij op zijn Facebook-pagina. "Ik heb ook een natuursite op Facebook genaamd 'De natuur in Noord-Holland', samen met een ander. Daar komen deze ook te staan."

Tips?

Stuur ons jouw tips op [email protected]