Ga naar Content

Amsterdamse straatstenen laten los na renovatie: "Ideaal voor vandalisme"

Losliggende straatstenen zorgen op de Nieuwezijds Voorburgwal in Amsterdam voor problemen. De herinrichting van de straat is vorig jaar afgerond en de stenen, kinderkopjes genoemd, zijn met het verkeerde voegmiddel gelegd. De losse stenen zijn al enkele keren tegen ramen van ondernemers gegooid.

Kinderkopjes - NH Nieuws

"Ideaal voor vandalisme", zegt een voorbijganger, wijzend naar de karakteristieke straatstenen die verspreid over de straat en de stoep liggen. "Het nodigt mensen uit om er vervelende dingen mee te doen", zegt een ander. En dat blijkt inderdaad het geval. Een beveiliger van winkelcentrum Magna Plaza geeft aan dat al meerdere straatstenen tegen de ruiten zijn gegooid. Ook werd vanmorgen een tram met een kinderkopje bekogeld.

Veegmachines 

Een woordvoerder van de gemeente zegt bekend te zijn met het probleem. Bij het leggen van de kinderkopjes is het verkeerde voegmiddel gebruikt. Veegmachines van de gemeente borstelen de voegen eruit waardoor de stenen los komen te liggen.

De voegen vervangen bleek vanwege het slechte weer een lastige klus: "Daarom is besloten deze werkzaamheden te vervolgen wanneer de weersomstandigheden beter passen bij de uitvoeringeisen hiervan. Momenteel proberen we losse stenen zo snel mogelijk te repareren", aldus de woordvoerder. 

De gemeente laat weten dat een deel van de voegen al vervangen is en hoopt deze maand de rest van de voegen aan te pakken.

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]