Ga naar Content

'Scheids' langs de lijn na vechtpartij tijdens potje voetbal bij Amstelveens azc

Jongeren die in het Amstelveense asielzoekerscentrum aan de Bouwerij een potje willen voetballen, mogen dat voortaan alleen nog onder toezicht doen. Die maatregel neemt het Centraal Orgaan Asielopvang (COA) nadat een groep van twintig jongeren vorige week met elkaar op de vuist ging. 

Vechtpartij asielzoekerscentrum Amstelveen - Foto: Davey Photography

Aanleiding voor de vechtpartij was volgens woordvoerder van het COA, Ronald Smallenburg, een potje voetbal waar één jongen niet aan mee mocht doen. "Het is een klassieke voetbalruzie zoals je wel vaker in het Nederlandse voetbal tegenkomt. Niet leuk, maar ook geen werelddrama, want er zijn geen gewonden gevallen. Het werd snel weer rustig."

Het team dat op de locatie werkt heeft het conflict volgens Smallenburg 'in de kiem gesmoord'. Toch werden vier jongeren uiteindelijk meegenomen naar het politiebureau. Zij hebben daar de nacht doorgebracht, maar worden niet vervolgd, omdat er geen aangifte is gedaan. De begeleiding gaat met de jongeren in gesprek om te kijken welke persoonlijke maatregelen er nodig zijn. 

Inzicht in gedrag

"Uiteindelijk zal de keuze vallen op die maatregelen die er voor kunnen zorgen dat de betrokken jongeren tot het inzicht komen dat dit gedrag niet is toegestaan op de locatie", licht Smallenburg toe. 

Daarnaast worden dus algemene maatregelen genomen. Zo is de beveiliging de eerste dagen verdubbeld en moet er nu altijd een begeleider naast het voetbalveld staan als meer dan drie jongens voetballen. "We hebben gemerkt dat juist met het voetbal er emoties ontstaan."

Volgens Smallenburg zijn de betrokken jongeren zelf enorm geschrokken van de vechtpartij. "Ze tonen duidelijk berouw over wat ze hebben veroorzaakt."  

Minderjarige asielzoekers

Zestig minderjarige asielzoekers worden vanaf begin dit jaar aan de Bouwerij opgevangen. Allemaal zijn ze zonder ouders gevlucht en in Amstelveen opgevangen. Sommigen zijn wees. Het COA kiest ervoor om deze jongeren in kleine groepen op aparte locaties op te vangen.

Smallenburg: "Juist zonder volwassenen voor hun eigen bescherming en altijd onder begeleiding van gespecialiseerde jeugdwerkers. Alle jongeren vallen onder voogdij van het Nidos."

Volgens hem zijn er op dit soort locaties niet meer conflicten dan in andere asielzoekerscentra elders. "De jongeren gaan naar school en sport, doen hun huiswerk en worden anderszins begeleid en voorbereid op hun toekomst. Het gespecialiseerde team van begeleiders heeft intensief contact met de jongeren en is present om situaties goed te begeleiden."

Zorgen

Toch maken sommige buurtbewoners zich sinds de aankondiging de opvang al zorgen. Voor een buurtbewoner komt de vechtpartij naar eigen zeggen niet als een verrassing. De vrouw, die graag anoniem wil blijven, heeft al meerdere malen aangegeven dat zestig jongeren bij elkaar te veel is.

Volgens haar reageren het COA en de gemeente Amstelveen hier veelal laconiek op. “Het maakt niet uit waar ze vandaan komen, zet zestig pubers bij elkaar en er komt geheid ruzie'', zegt de Amstelveense.

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]