Ga naar Content

Blunder in Zaanse gevangenis: gedetineerde een jaar te vroeg op vrije voeten

Door een enorme blunder in de gevangenis van Zaanstad is een gedetineerde ruim een jaar te vroeg naar huis gestuurd. Kort voor kerst werd de crimineel plotseling vrijgelaten, terwijl het Openbaar Ministerie (OM) pas afgelopen maand ontdekte dat hij nog 401 dagen moest zitten. De gedetineerde is sinds zijn ontrechte vrijlating spoorloos.  

Foto: Rijksvastgoedbedrijf / Walter van Gurp

Afgelopen 7 februari ontdekte de Centrale Voorziening voorwaardelijke invrijheidstelling van het Openbaar Ministerie dat een gedetineerde in december ten onrechte is vrijgelaten. Zo bevestigt een woordvoerder van Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) na eerdere berichtgeving in De Telegraaf

"We zijn door het OM op de hoogte gesteld door een fout in het informatiesysteem. De onterechte vrijlating is tweeledig: een menselijke (reken)fout en een beperking in het informatiesysteem."

Geen acuut gevaar

Op 21 december vorig jaar is de gedetineerde vrijgelaten, terwijl deze persoon nog 401 dagen achter de tralies had moet zitten. Het Justitieel Complex Zaanstad werd afgelopen februari door het Openbaar Ministerie op deze fout gewezen. 

Wie de gedetineerde is, en waarom deze persoon een celstraf uitzit is vanwege privacy redenen niet bekend. Wel laat de woordvoerder weten dat er geen sprake is van een acuut gevaar voor de veiligheid. Omdat de gedetineerde niet vindbaar is voor de autoriteiten, is FastNL ingeschakeld de gedetineerde te vinden. 

Als iemand te vroeg wordt vrijgelaten, moet iemand de resterende straf daarna weer uitzitten. Dat geldt volgens de woordvoerder ook voor de gedetineerde in kwestie. 

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.