Ga naar Content

Gerelateerde videos

Ramon en Romaike geven afval een tweede leven met online platform

Voor productontwerpers Ramon en Ramaike bestaat er geen afval. Sterker nog: ze zien er een toekomst in. Met een online marktplaats brengen ze vraag en aanbod naar afval bij elkaar om het zodoende waardevol te maken. 

Een 'misprint' wordt nu een vliegtuigvleugel - Foto: NH Media

Bedrijven die dagelijks grote hoeveelheden afval produceren hebben vaak geen flauw idee wat je er allemaal mee zou kunnen doen. En ze weten ook niet welke bedrijven met een begerig oog naar hun afval kijken en er wellicht een mooie bestemming voor hebben. Roman en Romaike hopen dat ze met hun online platform deze partijen bij elkaar kunnen brengen.

Het platform als ontbrekende schakel in de keten

Ramon de Iongh

Hun 'marktplaats voor bedrijfsafval' moet het vooral makkelijk maken om op een goeie manier van je afval af te komen. Daarnaast is het een enorme etalage waar ontwerpers inspiratie op kunnen doen en grondstoffen vinden voor nieuwe producten. Het moet vooral simpel en duidelijk zijn, want ondernemers hebben al genoeg te doen. Bovendien mag het natuurlijk niet te veel kosten. 

vraag en aanbod afval bij elkaar brengen - Foto: NH Media

Toch zitten er wel een paar eisen aan het aangeboden afval. Zo is het belangrijk dat het niet vermengd is met verschillende stoffen en moet het bij voorkeur (heel) veel van hetzelfde zijn. Maar het allerbelangrijkst is dat het schoon is. Een stukje tapijt met terpentine dat wil niemand hebben en is direct onbruikbaar. 

Met hun online platform proberen ze verschillende kracht te bundelen. Met als doel het creëren van één centrale plek waar alle partijen elkaar kunnen vinden. Een plek waar vraag en aanbod samen komen en afval een nieuwe toekomst krijgt. Ze beginnen hiermee in Nederland, maar hebben grote dromen. Het liefst worden ze de ontbrekende schakel voor heel Europa. 

Romaike Slikker, medeoprichter van Wastebase - Foto: NH Media

Het platform richt zich nadrukkelijk niet op consumenten. Een stoel of tafel die afgedankt wordt is voor ons niet interessant. Het gaat vooral om reststromen die vrij komen bij het dagelijkse productieproces. Romaike droomt er van dat er uiteindelijk een oneindige keten ontstaat van bedrijven die afval telkens weer omzetten in grondstof.

Pak an Groen

Om de klimaatverandering te lijf te gaan komen steeds meer Noord-Hollanders in actie. Inwoners veranderen hun leefwijze, kopen verantwoord en isoleren hun huis. Ondernemers zien kansen en slaan nieuwe wegen in met duurzame producten en diensten. In het programma Pak An Groen kun je het iedere dinsdag zien op TV.

Reageren? Stuur een mail naar [email protected]