Ga naar Content

Kim voor honderden euro's aan festivaltickets opgelicht: "Puur ongeluk"

Festivalfanaat Kim Dekker (25) uit Ursem is voor honderden euro's opgelicht. Ze dacht online festivaltickets aan te schaffen, maakte geld over naar de verkoopster, maar ontving uiteindelijk helemaal niks. "Je denkt snel kaartjes te bemachtigen, maar die gretigheid heeft mij de kop gekost."

Ieder jaar staat ze er. Op de Zwarte Cross in het Gelderse Lichtenvoorde. Te hossen, te dansen, te drinken en feest te vieren. Jaarlijks gaat ze er heen met haar vriendengroep uit West-Friesland. Dit jaar greep ze helaas mis bij de originele ticketverkoop en dacht Kim uit Ursem via Facebookgroepen aan tweedehandskaartjes te komen.

"Ik werk in de zorg, dus ben altijd druk en dacht tijdens de bedrijven door even snel aan kaartjes te komen", vertelt ze tegenover de camera van Bureau NH op de zorgboerderij van haar familie, in Avenhorn waar ze werkt. "Ik ben hier altijd in de weer met cliënten en stuitte tijdens mijn korte pauze op werk op goedkope Zwarte Cross-tickets via Facebook."

Nepaccounts

"En dat nog wel voor een aardig prijsje", vervolgt ze. De feestganger kwam in contact met de verkoopster, zonder haar Facebookprofiel te scannen. Op volledig goed vertrouwen maakte ze via linkjes geld over. De betaling was geslaagd, maar de vier tickets kwamen niet aan. Al snel werd ze door de verkoopster op Facebook geblokkeerd.

"Achteraf denk ik wel: ik had beter moeten kijken. Het was best overduidelijk een nepaccount"

Kim werd voor honderden euro's aan festivaltickets opgelicht

Ze vroeg haar vriend om in contact te komen met de verkoopster, hij kreeg wél reactie. Toen begon de argwaan bij de feestvierder. "Toen even later de kaartjes nog steeds niet binnenkwamen, wist ik het: ik ben opgelicht." Uiteindelijk is ze het schip ingegaan voor 720 euro, voor een jonge werkende dame, zoals ze het zelf omschrijft, 'aanzienlijk veel geld'.

Eerder schafte Kim al tweedehandskaartjes aan via de Facebookgroep "Je bent Zwarte Crosser als..." en dat ging altijd goed. Waarom nu niet? "Puur ongeluk. En door angst dat een ander de tickets zou bemachtigen, handelde ik véél te haastig. Achteraf denk ik wel: ik had beter moeten kijken. Het was overduidelijk een nepaccount. Geen vrienden en geen foto’s. Maar je denkt er op dat moment gewoon niet over na, zeker niet als je het doet als je drukt bent."

Zo voorkom jij dat je wordt opgelicht

Helaas is het Kim niet gelukt om haar geld terug te krijgen. “Ik word van het kastje naar de muur gestuurd”, vertelt ze. Wel heeft ze zo veel mogelijk mensen op Facebook gewaarschuwd voor de oplichter in de groep, in de hoop anderen het leed te besparen. “Hopelijk heb ik wat mensen kunnen behoeden, want ik zag dat ze aan anderen nog wel steeds probeerde tickets te verkopen.”  

Met deze tips voorkom je online oplichting bij je ticketaankoop - NH Nieuws

Tóch big smile

"Wat ik hiervan geleerd heb?", vraagt Kim zichzelf af. "Dat je op internet niet iedereen kunt vertrouwen." Inmiddels heeft de feestganger toch nog kaartjes weten te scoren voor het festival. 

"We gaan er evengoed heen hoor!"

Opgelichte Kim is vastberaden tóch naar de Zwarte Cross te gaan

Om zeker te weten dat ze dit keer niet zou worden opgelicht, heeft ze ze via Marktplaats besteld, maar wél bij diegene thuis opgehaald. "Dan kun je hem/haar altijd nog opzoeken als ze nep blijken te zijn", zegt Kim met een big smile. "We gaan er dus evengoed heen!” vertelt ze met een grote glimlach.

Ben jij ook slachtoffer geworden en wil je jouw verhaal delen?

Dat kan via [email protected]

Uitzending Bureau NH

Dit verhaal zit vandaag om 17.10 uur in de uitzending van Bureau NH op tv.