Ga naar Content

Lesbische liefde in de kerk op de Roze Filmdagen

Tijdens de Roze Filmdagen staat musicalfilm Hier Ben Ik op het programma. Het verhaal van filmmaker Jonathan van Wieren gaat over homoseksualiteit in de gereformeerde kerk, iets dat nog vaak een taboe blijkt te zijn. "Met mijn musicalfilm heb ik een zwaar onderwerp op een luchtige manier willen verpakken."

Hier ben ik - NH Nieuws

Vanuit zijn directe omgeving en vriendenkring hoorde de filmmaker meerdere verhalen over problemen die mensen in de gereformeerde kerk kregen, omdat ze uit wilden komen voor hun geaardheid. "Het blijkt binnen de kerk nog vaak een taboe als je homoseksueel of lesbisch bent," vertelt Van Wieren. "Vaak dwingt de gemeenschap je dan om te kiezen. Of in de kerk blijven of kiezen voor de liefde." 

Van Wieren groeide zelf op in Leerdam, een stadje midden in de zogenaamde bible belt , een strook die dwars door Nederland loopt. In deze streek wonen relatief veel gelovigen die aangesloten zijn bij de gereformeerde kerk. Met de film wil hij het taboe rond homoseksualiteit binnen de gemeenschap aan de kaak stellen en opkomen voor mensen die met de keuzes tussen kerk en liefde worstelen.

Filmregisseur Jonathan van Wieren - Foto: NH Media

Hier Ben Ik is een musicalfilm; er wordt dus gespeeld en gezongen. Jonathan heeft voor deze vorm gekozen omdat hij erg van musicalfilms houdt. "Mijn absolute favoriet is Les Misérables. Zo heftig in zowel inhoud als in vorm. Die kwam hard aan en is ook een voorbeeld voor mij."

Wel had zijn film tijdens het maakproces een minder groot budget dan zijn favoriete musicalfilm. Dankzij crowdfunding vanuit Voor de Kunst heeft Van Wierden het werk kunnen maken. "Het mooie was dat mensen vanuit de kerk waar ik zelf lid van ben, veel bijgedragen hebben", vertelt de filmmaker. "Mijn kerk is dan ook minder streng dan veel ander gereformeerde kerken in de omgeving."

Hier Ben Ik is ook een musicalfilm geworden omdat Jonathan op deze manier een zwaar onderwerp op een luchtige manier kon verpakken. "De muziek en de liedjes maken het allemaal toch net wat lichter", vertelt hij. "Bovendien sluit de muziek ook goed aan op de sfeer van de kerk."

Het nummer Voila, waarmee Barbara Pravi namens Frankrijk meedeed aan het Eurovisie Songfestival, inspireerde Van Wieren voor de naam van zijn film. "Dat vond ik zo'n mooi nummer. Ik wilde het ook in de film gebruiken", vertelt hij. "Uiteindelijk hebben we alleen maar eigen muziek gebruikt, maar Voila is wel heel sterk het gevoel van: Hier ben ik!"

Hier Ben Ik van Jonathan van Wieren is tijdens de Roze Filmdagen op 18 en 22 maart te zien in het Ketelhuis in Amsterdam. 

Culture Club bij NH Nieuws

Culture Club is het wekelijks cultuurprogramma van NH Nieuws. Verslaggevers Roos Elkerbout en Ron Flens gaan om langs bij kunstenaars, bands, theatermakers en schrijvers  om in beeld te brengen wat er speelt op cultureel gebied in onze provincie. 
 
Culture Club is wekelijk te zien op NH televisie op donderdag vanaf 17.15 uur en dan ieder half uur herhaling.  Alle uitzendingen van Culture Club zijn te zien via deze link.