Ga naar Content

Flinke stijging van aantal WOZ-bezwaren

Nobelhorst, Almere - Foto: RPO

Steeds meer Flevolanders zijn het niet eens met de WOZ-waarde van hun woning. Het aantal bezwaren steeg vorig jaar met 179,5 procent. Dat blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de Waarderingskamer. Vooral in Noordoostpolder was er een flinke stijging van klagers, meer dan vier keer zoveel inwoners als in 2022 tekenden bezwaar aan.

De WOZ-waarde wordt gebruikt om te bepalen hoeveel onroerendzaakbelasting (OZB) iemand moet betalen. Ook wordt de waarde gebruikt voor de inkomstenbelasting. Ieder jaar taxeert de gemeente de waarde opnieuw.

Als de gemeente de WOZ-waarde te hoog inschat, kunnen inwoners dus mogelijk te veel belasting betalen. Om dat te voorkomen kunnen ze bezwaar maken.

Lelystad koploper

Vorig jaar maakte in heel Flevoland 6,4 procent van de huiseigenaren bezwaar. Een jaar daarvoor was dat met 2,28 procent een stuk minder.

Koploper met klagers is Lelystad. Daar maakte zo'n 10,4 procent van de inwoners bezwaar. Gevolgd door Dronten en Noordoostpolder met respectievelijk 8,9 en 5,3 procent.

De stijging in Flevoland is flink boven het landelijk gemiddelde. Alleen in Noord-Holland en Utrecht was er een sterkere toename.