Ga naar Content

Hilversumse buurtsporthal op de tocht nu gemeente lijkt te kiezen voor gymzaal

De gewenste buurtsporthal in Hilversum-Oost lijkt op losse schroeven te staan doordat burgemeester en wethouders niets zien in zo'n multifunctioneel gebouw. De wethouder wil alleen een gymzaal voor basisschool Villa Vrolik in plaats van een accommodatie waar de school kan gymmen, de bso kan spelen, de voetbalclub kan trainen én jongeren uit de buurt een balletje kunnen trappen. Wat initiatiefnemer Joop Lahaise betreft, is het nog geen gelopen race; de raad heeft het voor het zeggen. "Ik geef het nog niet op."

De basisschool zit er sinds 2017 en heeft nog altijd geen gymzaal. - Foto: NH Media

Een gymzaal van 14 bij 22 meter en 5,5 meter hoog voor Villa Vrolik is de beste optie, zo stelt wethouder Karin van Hunnik van Onderwijs en Sport. Deze voorziening van zo'n 1,7 miljoen euro past goed bij het vastgestelde beleid, helpt de school echt uit de brand en biedt volgens de Hart voor Hilversum-bestuurder ook nog ruimte aan sportclub Wasmeer en de jeugd in Oost. Op welke manier dat dan mogelijk is, staat niet vermeldt in haar raadsvoorstel.

Nieuwe sporthal

Op verzoek van de gemeenteraad heeft Hilversum onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van een buurtsporthal, dat qua grootte en omvang tussen een gymzaal en sporthal inzit. Maar zo'n voorziening is op deze plek in Oost helemaal overbodig, want over een aantal jaar moet er een nieuwe sporthal zijn gerealiseerd op het Arenapark. "Vergroting van de binnensportaccommodatie is niet nodig", aldus het college. Daarnaast is er ook nog altijd sporthal De Lieberg op de Jan van der Heijdenstraat.

Lahaise, PvdA-raadslid, nam vorig jaar het initiatief om niet alleen een broodnodige gymzaal voor Villa Vrolik te realiseren, maar om meteen een goede sportslag te slaan voor heel Anna's Hoeve. Daarom diende hij een voorstel in om uit te zoeken of er een vergrote zaal rond de basisschool kan komen waar ook de BSO, HSV Wasmeer en jongeren uit de buurt terecht kunnen. Hij kreeg steun van de hele gemeenteraad.

Groei in Oost

Volgens de PvdA'er is zo'n kleinere sportvoorziening juist een wens van alle hierboven genoemde partijen. Dat nu gesteld wordt dat er geen behoefte is aan een buurtsporthal bestrijdt Lahaise dan ook. Uit eerste hand weet hij dat de beoogde gebruikers juist wel zo'n voorziening willen. 

"Je wil in de buurt juist iets hebben met een zo'n laag mogelijke drempel, ook voor de jeugd"

Initiatiefnemer Joop Lahaise

Dat die behoefte er is heeft volgens hem te maken met de enorme groei van Hilversum-Oost. Het raadslid stelt dat in dit deel van het dorp verhoudingsgewijs de meeste mensen wonen. Zo zijn zijn er de afgelopen jaren honderden woningen bij gekomen in Anna's Hoeve, staan er zo'n 260 op de rol op het oude Philipsterrein en in de nabije toekomst komen er nog eens 1.600 woningen bij in Oost, zoals op het Hunkemöllerterrein, de Van Sonfabriek en het Oosterspoorplein.

"Maar het aantal voorzieningen groeit niet mee, maar dat moet wel gebeuren", legt Lahaise uit. "Er staan geen nieuwe scholen en sportvoorzieningen in de planning. En in Oost kan er best wat sport bij. Je wil juist iets in de buurt hebben met zo’n laag mogelijke drempel, ook voor de jeugd. Sport en bewegen is goed voor iedereen, daar zijn we het allemaal over eens", voegt hij eraan toe.

Strijd gestreden?

Dat het college een duidelijke voorkeur heeft, wil nog niet zeggen dat de strijd al gestreden is. Volgende week woensdag bespreekt de commissie het voorstel. In de raadsvergadering van begin april valt het definitieve besluit, want uiteindelijk heeft de politiek het laatste woord.

Aan die gedachte en wetenschap houdt Lahaise zich dan ook aan vast. "Ik heb het nog niet opgegeven", stelt hij. "Ik ben benieuwd hoe de mede-indieners van het voorstel gaan reageren en dan vooral coalitiepartijen Hart voor Hilversum en GroenLinks."

Lees ook