Ga naar Content

Noord-Hollandse hobbyboeren maken zich nog geen zorgen over giftig PFAS in kippeneieren

Houders van hobbykippen in de provincie lijken zich vooralsnog geen grote zorgen te maken over giftige stoffen in eieren. Dat laat een aantal van hen weten naar aanleiding van de waarschuwing van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) over PFAS die is gevonden in de eieren van hobbykippen.

PFAS gevonden in de eieren van hobbykippen, maar nog geen grote zorgen in Noord-Holland. - Foto: ANP

"Maar het zorgt wel voor wat onrust", zegt Ben Makker van de Gooise Pluimvee en Kleindierenfokkers Vereniging. "Mijn eieren zijn getest en daar zat niets in. Maar je vraagt je wel af hoe het überhaupt kan dat er PFAS in eieren terechtkomen. Je vraagt je af waar het vandaan komt en of het misschien in het voer zit. Die vragen leven wel bij onze vereniging."

Naast de kippen van Makker werden nog bij twee andere leden de eieren getest. Bij de een werd niets gevonden. Bij de ander ander werden wel PFAS gevonden, maar in een verwaarloosbare concentratie, vertelt Makker.

Schadelijk voor de gezondheid

Eerder lieten dagblad NRC en de NOS onderzoek doen naar eieren van hobbykippen. Toen werden al PFAS gevonden. Nu concludeert ook het Bureau Risicobeoordeling & Onderzoek van de NVWA dat eieren van hobbyisten te veel PFAS kunnen bevatten. Als je teveel van deze eieren eet kan het schadelijk zijn voor de gezondheid. Het advies is om het eten van eieren van particulieren sowieso af te wisselen met eieren uit de supermarkt. Deze zijn ook onderzocht en daar zijn geen verontrustende resultaten uitgekomen.

"Ik blijf mijn eieren gewoon eten"

Cor Giesbers, Kleindiervereniging IJmond & Omstreken

De PFAS-waarden in de eieren bij particulieren verschilden nogal, bleek uit het onderzoek. De kippen van Ben Makker lopen in Eemnes, net buiten de provincie. In Noord-Holland zelf zijn geen controles uitgevoerd. In de buurt van chemiebedrijf Chemours in Dordrecht werden eieren met hoge concentraties PFAS gevonden. Maar onder de rook van staalfabriek Tata Steel in IJmuiden zijn eieren voor zover bekend niet onderzocht.

"In ieder geval niet bij mij of bij andere leden van onze vereniging", zegt Cor Giesbers van Kleindiervereniging IJmond & Omstreken. "Maar ik vind het sowieso lastig om in te schatten wat het onderzoek waard is. Zo is niet duidelijk of het om hobbykippen gaat die vrij buiten lopen of die in hokken zitten. Dat laatste is bij mij het geval. Ik heb geen reden om aan te nemen dat er iets mis is en ik blijf mijn eieren gewoon eten."

'Summier onderzoek'

De NVWA geeft aan dat er ook nog verder onderzoek gedaan gaat worden. Daarbij gaan de onderzoekers onder andere proberen te achterhalen waar de aangetroffen PFAS vandaan komen.

"Je gaat je afvragen of het ook in je eigen eieren zit", geeft Michel de Ruiter uit Anna Paulowna aan. Hij heeft vijftig hobby kippen die allemaal vrij rondlopen. Hij zit ook bij de Kleindierensportvereniging Winkel. Het is daar nog niet echt onderwerp van gesprek. "Het onderzoek is nog te summier. We hebben eerst meer informatie nodig voor we conclusies kunnen trekken. Ik maak me vooralsnog ook geen zorgen."  

PFAS is een verzamelnaam voor een groep chemische stoffen. Deze breken slecht- of niet af in het milieu. Van meerdere van deze stoffen staat vast dat ze giftig zijn. Bekende producten waarin PFAS voorkomen zijn bijvoorbeeld teflonpannen met anti-aanbaklaag en regenpakken.
Het is niet helemaal te voorkomen dat mensen PFAS binnenkrijgen. In verschillende voedingsmiddelen en ook in drinkwater zitten kleine hoeveelheden PFAS. Ook in de bodem kan PFAS zitten. Dat is een manier waarop kippen die buiten lopen en in de grond pikken voor voedsel PFAS binnen kunnen krijgen.

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app.

Download on the App StoreOntdek het op Google Play