Ga naar Content

VOC-schip Scheepvaartmuseum aangekomen bij werf voor renovatie

Het VOC-schip dat normaal gesproken bij het Amsterdamse Scheepvaartmuseum ligt, is vannacht naar de Oranjewerf gevaren voor de nodige renovatiewerkzaamheden aan de voorkant van het schip. Het is altijd even spannend, maar de replica is op de plaats van bestemming aangekomen. 

Foto: NH Media/Sjoerd Hilarius

"Gisteren is het schip voorbereid en vannacht was de overtocht", vertelt Teus Hagen, een medewerker van het Scheepvaartmuseum, aan NH-verslaggever Sjoerd Hiliarus in De Ontbijttafel. Ze staan op het schip in Amsterdam. "Het moet een mooi gezicht geweest zijn geweest vannacht." Met twee sleepboten werd de boot voortgetrokken.

Het vaartuig is een replica van het VOC-schip 'De Amsterdam'. "Het originele schip van de VOC is al heel lang geleden gebouwd en niet lang daarna afgezonken bij Hastings in Engeland", zegt Teus. "Die heeft maar één jaar, van 1748 tot 1749, bestaan. Hij is bij de eerste storm ten onder gegaan." De replica is eind jaren 80 gebouwd, als werkeloosheidsproject. Sinds 1989 ligt de replica bij het Scheepvaartmuseum.

Boegspriet

Jan Kuperus van de Oranjewerf gaat De Amsterdam renoveren. Hij is gespecialiseerd in houtconstructies. "Het is heel uniek. Er zijn niet zoveel van dit soort schepen", vertelt hij. "Je hebt drie masten een boegspriet. Om nog meer zeil te kunnen voeren, deed men er ook een boegspriet in."

Tekst gaat door onder de foto's 

Bij onderhoudswerkzaamheden vorig jaar werd ontdekt dat de boegspriet in slechte staat verkeert, daarom komt er een nieuwe in. "We gaan hem in zijn geheel eruit halen", zegt Jan. De balk is 16 meter lang en heeft een diameter van 80 centimeter. "We hopen dat 'ie er binnen een paar uur wel uit is. Het is geen hogere wiskunde, maar het kost wel wat tijd."

Hoewel het museum er volgens Jan netjes zuinig op is, slijt de boot juist omdat hij altijd stilligt. "Stilliggen is niet zo goed. Je auto 6 jaar wegzetten is ook geen feest."  

Volgende week, in de nacht van woensdag 20 op donderdag 21 maart, wordt het schip 's nachts weer teruggevaren naar het Scheepvaartmuseum. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]