Ga naar Content

Gerelateerde videos

Van houtsnippers waterstof produceren? Volgens Alexander is het dé nieuwe groene energiebron

In de Amsterdamse haven staat een proeffabriek waar door middel van vergassing waterstof wordt gemaakt. Dat gebeurt met houtsnippers die worden vergast, die afkomstig zijn van timmerfabrieken en houtzagerijen. Een groene energiebron, die volgens experts noodzakelijk is om schepen te laten varen, vliegtuigen te laten vliegen en bij Tata Steel duurzaam staal te maken. 

Installatie waarmee biobrandstof wordt vergast - Foto: NH Media

Alexander de Kock leidt ons vol trots rond in de fabriek van Bio Energy in de Amsterdamse haven. In deze proeffabriek wordt afval bij hoge temperaturen vergast in een stalen reactorvat. Het woord verbranden is hier taboe, want vergassing is een ander procedé.

Met argusogen kijkt Alexander naar de schoorsteen van de buren van afvalbedrijf AEB, waar grijze rook de lucht ingeblazen wordt. Want bij Bio Energy wordt er geen biomassa verbrand.  Wel staat de fabriekshal vol met imposante stalen buizen en ketels, want biovergassing blijft een industrieel proces.  

Houtsnippers zijn de basis van de productie van waterstof - Foto: NH Media

Simpel gezegd betekent vergassing dat bij temperaturen van rond de 1000 graden houtsnippers worden ontleed tot chemische basiselementen waarmee gas gemaakt wordt. Daarmee kun je grote schepen laten varen, vliegtuigen de lucht in sturen en zware vrachtwagens laten rijden. Bovendien kan je er waterstof mee maken, waarmee men bij Tata Steel in IJmuiden groen staal kan maken. Wat overblijft van de houtsnippers is houtskool. Dat wordt opvangen in containers en kunnen ze in de tuinbouw goed gebruiken voor de teelt.

Waterstof is nodig voor groene staalproduktie - Foto: NH Media

Bij TNO in Petten wordt onderzoek gedaan naar vergassing. Volgens Berend Vreugdenhil is vergassing 'cruciaal om fossiele brandstoffen te kunnen vervangen' door biologische varianten. Zeker in sectoren waar elektrificatie niet haalbaar is, is de productie van groen gas een absolute noodzaak. 

Wie de techniek in de vingers heeft kan dus een belangrijke rol spelen bij de energietransitie en dus ook veel geld verdienen. De techniek is volgens Vreugdenhil niet het struikelblok. Maar het kost heel veel geld om een grote installatie te bouwen die economisch rendabel is. Het is duur en vooralsnog alleen mogelijk met veel subsidie van de overheid. 

Berend Vreugdenhil, TNO biovergassing - Foto: NH Media

Pak an Groen

Om de klimaatverandering te lijf te gaan komen steeds meer Noord-Hollanders in actie. Inwoners veranderen hun leefwijze, kopen verantwoord en isoleren hun huis. Ondernemers zien kansen en slaan nieuwe wegen in met duurzame producten en diensten. In het programma Pak An Groen kun je het iedere dinsdag zien op TV.

Reageren? Stuur een mail naar [email protected]