Ga naar Content

Minister draait geldkraan Stichting Islamitische School Amsterdam dicht: "De maat is nu vol"

Het bestuur van Stichting Islamitische School Amsterdam (ISA) ontvangt de komende maanden 80 procent minder budget van de overheid. Reden is dat het bestuur onvoldoende verbetering heeft laten zien nadat er financieel wanbeleid werd geconstateerd. Als de situatie niet verbetert, wordt de bekostiging in juni volledig stopgezet.

Foto: Google Streetview

Na een inspectierapport werd het schoolbestuur door het ministerie van Onderwijs in november 2022 gemaand om op te stappen. De administratieve organisatie en interne controle waren er niet op orde waardoor het bestuur geen goed zicht had op de uitgaven. Ook was er sprake van onrechtmatige verrijking van bestuursleden van ISA en van met ISA verweven organisaties.

Om de problemen te verhelpen, moest het bestuur voldoen aan negen voorwaarden. Zo moest er een nieuwe onafhankelijke directeur-bestuurder aantreden en de minister moest daarbij instemmen met diens aantreden. Dit is niet gebeurd.

"Het bestuur heeft keer op keer bewezen niet goed te functioneren"

Minister Mariëlle Paul (Primair en Voortgezet Onderwijs)

In januari en februari van dit jaar is daarom voor het eerst geld ingehouden, 60 procent van het overheidsgeld dat het bestuur maandelijks krijgt. Het bestuur wist dat dit percentage verder kon oplopen. Omdat toen een juridisch traject liep, kan het ministerie dit nu pas openbaar maken.

"Het bestuur heeft keer op keer bewezen niet goed te functioneren. De maat is nu vol. Hier zijn leerlingen, hun ouders en het onderwijspersoneel de dupe van. Zij verdienen een bestuur dat dagelijks keihard werkt aan goed onderwijs. Ik kan niet anders dan deze maatregel nemen en hoop dat deze stap het bestuur alsnog aanspoort om aan de eisen te voldoen. Daarmee kan het bestuur voorkomen dat de drie scholen van de stichting uiteindelijk zullen moeten sluiten", aldus minister Mariëlle Paul (Primair en Voortgezet Onderwijs).

ISA heeft drie basisscholen in de stad: al Yaqoet aan de Wildrijkstraat in Noord, al Maes aan de Jan van Riebeekstraat in West en al Jawhara aan het Sumatraplantsoen in Oost, die ook bekend staan als de As-Siddieqscholen.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]