Ga naar Content

'Killerkat' jaagt Rijsenhouters stuipen op het lijf: "Eerst de hond, dan jij"

Een agressieve kat maakt de straten van Rijsenhout onveilig. Vorige week heeft de kat voor de zoveelste keer toegeslagen, weer viel hij een hond en zijn baasje aan.

Kat ter illustratie, naar beschrijving van de bewoners - Foto: Pixabay

"Ik noem hem nu de karatekat", zegt een Rijsenhoutse buurtbewoner, die in januari getuige was van een aanval van de kat. Ze heeft hem sindsdien niet meer gezien, maar zelfs de politie heeft de kat nu in het vizier. 

Vorige week viel de kat in het gangetje van de Boeierstraat naar het Zeilhof een hond en zijn baasje aan tijdens het uitlaten. De hond raakte gewond aan zijn bek en het baasje moet een nieuwe spijkerbroek halen. Nadat een bewoner had opgeroepen de kat binnen te houden, is eerder deze week de wijkagent bij de eigenaar van de kat langsgeweest. 

De inmiddels beruchte grijze kat heeft meerdere keren een hond en baasje aangevallen in het gangetje vanaf de Boeierstraat naar het Zeilhof. Nadat de kat afgelopen week weer toesloeg, hebben buurtbewoners deze benoemd tot 'killerkat'.

Eerdere aanvallen

De eigenaar van een labradoodle zag hoe zijn hond door de kat werd aangevallen. Het baasje ging voor haar hond staan, maar daar trok de kat zich niets van aan. Die sprong tegen de vrouw aan en zette zijn nagels in haar spijkerbroek. De vrouw probeerde de kat van zich af te schudden en viel daarbij op de grond. "Het was echt een film."

Voor een mogelijke verklaring voor het gedrag van de kat belde NH met Maaike de Smit, zij is werkzaam geweest als kattengedragstherapaut. Volgens de Smit kan agressief gedrag bij katten veroorzaakt worden door angst of pijn. 

"Ik ben bang dat het beestje ineens weer om de hoek staat"

Aangevallen bewoner

De bewoner durft sinds het voorval niet meer door de Boeierstraat en zegt minder relaxed door de wijk te lopen. "Ik ben bang dat het beestje ineens weer om de hoek staat." De buurtbewoner omschrijft de kat als een 'Sheba-kat', het bekende kattenvoermerk. 

Een andere Rijsenhoutse claimt in een besloten facebookgroep dat zij en haar honden een paar jaar geleden door dezelfde kat zijn aangevallen. 

"Het was echt een killerkat, eerst de hond, dan ook jij", zegt de bewoner die in januari getuige was van de aanval. Ze loopt regelmatig langs het paadje, maar heeft de kat sindsdien niet meer gezien. 

De politie maakt niet openbaar wie de eigenaar van de kat is, maar na het huisbezoek van eergisteren benadrukt agent Talebi dat het om 'een storm in een glas water gaat'. "Ik kreeg goed zicht van de eigenaar en de kat was rustig." De agent zegt dat er nog geen maatregelen worden genomen. "We houden het in de gaten, maar we wachten het af."

Als er toch sprake is van een trauma bij de kat, is het volgens kattendeskundige Smit van belang dat er professionals bij worden betrokken. "Als er verkeerd gehandeld wordt, kan dit de problemen alleen maar verergeren", vertelt De Smit.

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]