Ga naar Content

Volkszanger Frank van Etten bouwt concertzaal om tot woonwagen

Zanger Frank van Etten scoorde met het nummer Huisje op wielen een megahit. Het nummer werd op Spotify meer dan 30 miljoen keer gestreamd. De volkszanger werd daarmee in een klap een van de vertegenwoordigers van het woonwagenreportoire. Op vrijdag 15 maart staat Van Etten met zijn show Feestje op wielen in de Amsterdamse AFAS Live. "Het podium is een grote woonwagen, het wordt een unieke show."

Volkszanger Frank van Etten - NH Nieuws

In een opvallend groot, donkergrijs huis met betegelde tuin woont volkszanger Frank van Etten met zijn gezin. De zanger, die bekend werd met de ode aan de woonwagen (Huisje op wielen), woont zelf in een stenen huis. "Helaas konden we geen plek voor een huisje op wielen op een kamp krijgen, daarom is het dit huis geworden", zegt de zanger. "Maar het is hier net zo warm als in de huisjes op wielen. Daar gaat het om."

Littekens op je ziel

In de gang van zijn smetteloos schone huis staat een grote jukebox met daarin zijn muzikale helden, zoals Tom Jones en André Hazes. "Tom Jones waardeer ik om zijn fenomenale en grote stemgeluid", vertelt Frank. "En de oude Hazes was natuurlijk de God van de Nederlandstalige volks-popmuziek. Als deze mannen zingen, dan voel je de emotie. Het is echt. En dat is voor mij ook het belangrijkste dat er is. En je moet moet veel meegemaakt hebben om ergens geloofwaardig over te kunnen zingen. Je moet littekens op je ziel hebben."

Over littekens op zijn ziel kan Frank meepraten. Als kleine jongen werd hij door zijn vader meegenomen naar Amsterdam om te zingen in het café van Bolle jan en Mien, de ouders van René Froger. Terwijl Frankie stond te zingen, dronk vader van Etten het ene na het andere wijntje. En daar werd hij niet leuker van. "Mijn vader had een kwade dronk en dan reageerde hij zich af op mijn moeder. Hij sloeg haar terwijl ik erbij stond", vertelt Frank met waterige ogen.  "Ik heb ook wel wat psychologen gezien in mijn leven hoor."

Tekst gaat door onder de foto 

Frank als jongetje op het podium - Foto: NH Media

Nu straalt Frank een en al geluk uit. Op moment van het interview zijn vrouw Melanie en zijn dochter Melody thuis. Maar Frank heeft ook nog die zonen uit een eerder huwelijke en Melanie nam een dochter en zoon mee uit een eerdere relatie. "Samen met Melanie zorg ik ervoor dat ze een veilig thuis hebben", vertelt Frank. "Ik vind veiligheid en gezelligheid in een gezin belangrijk. En vooral veel liefde. Dat is natuurlijk ook wat ik uit het verleden geleerd heb."

Tekst gaat door onder de foto 

Frank met zijn vrouw Melanie en dochter Melody - Foto: NH Media

Nog even terug naar de woonwagen en het kamp. Want niet alleen in Huisje op wielen, maar ook in nummers als Leef als een zigeuner en Op het kamp idealiseert Frank het leven op een woonwagenkamp, terwijl hij er niet geboren is. "Ik ben in het ziekenhuis geboren, maar ik heb wel een aantal jaren op het kamp gewoond", vertelt Frank "Ik vond dat een heel fijn en vrij leven. Ik moet lekker mijn ding kunnen doen en vrij kunnen zijn."

Dat mooie leven op het kamp moet ook te voelen, te zien en te horen zijn bij het concert in AFAS Live in Amsterdam. "Het podium is een grote woonwagen. Daar kom ik uit vandaan en dan begint de show", vertelt hij vol enthousiasme "Ook Django Wagner treedt op, de knuffelbeer onder de zangers. En de Gypsy Kings zijn erbij. Wow, dat is helemaal het einde". 

De show Feestje op wielen met Frank van Etten en onder meer de Gypsy Kings en Django Wagner vindt op vrijdag 15 maart plaats in AFAS Live in Amsterdam.

Culture Club bij NH Nieuws

Culture Club is het wekelijks cultuurprogramma van NH Nieuws. Verslaggevers Roos Elkerbout en Ron Flens gaan om langs bij kunstenaars, bands, theatermakers en schrijvers  om in beeld te brengen wat er speelt op cultureel gebied in onze provincie. 
 
Culture Club is wekelijk te zien op NH televisie op donderdag vanaf 17.15 uur en dan ieder half uur herhaling.  Alle uitzendingen van Culture Club zijn te zien via deze link.