Ga naar Content

Fusie Bussum,Muiden,Naarden & Weesp

BUSSUM Staatssecretaris Ank Bijleveld van Binnenlandse Zaken wil de gemeente Bussum dwingen samen te gaan met Muiden, Naarden en Weesp. Ze is het met een adviescommissie eens dat er geen andere manier is om de problemen in de regio Gooi en Vechtstreek op

De fusie kan naar verwachting op 1 januari 2011 ingaan. Bijleveld zei dat maandag, nadat een commissie onder leiding van het vroegere CDA-Eerste-Kamerlid Wolter Lemstra advies had uitgebracht.
Impasse
Die commissie was ingesteld, omdat de herindeling van het gebied in een impasse was geraakt. De provincie Noord-Holland is voor een fusie van de vier gemeenten. Muiden, Naarden en Weesp zijn ook positief. Alleen Bussum ziet er geen heil in. Die wil alleen fuseren met Naarden.

 
 
 
 
 
 Klik hier voor een grotere afbeelding
De staatssecretaris kondigde aan het 'evenwichtige' advies over te nemen en een wetsvoorstel voor te bereiden om de fusie te regelen. Naarden heeft nu ruim 17.000 inwoners, Weesp 17.500, Muiden bijna 6.700 en Bussum heeft bijna 32.000 inwoners. Deze gemeenten moeten dus nu samengaan in één gemeente van ruim 73.000 inwoners.
De regio Gooi en Vechtstreek staat volgens de commissie voor grote opgaven. Omvangrijke infrastructurele projecten, zoals de aanleg van wegen en spoor, en woningbouw staan op gespannen voet met de leefbaarheid. Daarbij staat het behoud van de identiteit van de streek voorop. Volgens de commissie is de zogeheten bestuurskracht van de vier afzonderlijke gemeenten niet voldoende om dit te kunnen waarborgen. Daarom moet er snel één sterke gemeente komen als een volwaardige tegenspeler voor de omringende Randstad en de betrokken ministeries.
Bussum teleurgesteld
Burgemeester Milo Schoenmaker van Bussum is teleurgesteld en zei het merkwaardig te vinden om 'een op zichzelf bestuurskrachtige gemeente' tegen de zin van de gemeenteraad en bevolking van Bussum op te heffen. Volgens hem zijn er wel degelijk alternatieven mogelijk om de problemen in de regio aan te pakken. Maar 'elke andere variant lijkt beduidend minder levensvatbaar', zei staatssecretaris Bijleveld.
De burgemeesters van Muiden, Naarden en Weesp reageerden wel blij. Ze hopen dat de staatssecretaris snel met een wetsvoorstel komt om de fusie te regelen. Bijleveld zal daarin ook inhoudelijk ingaan op de bezwaren van Bussum. Ze wees er wel op dat de provincie Noord-Holland de argumenten van Bussum ook al heeft gewogen bij het advies voor de fusie. De provincie heeft de herindelingsprocedure correct uitgevoerd, concludeert de commissie.Dossier van de provincie over de herindeling Herindelingsadvies van de provincie Bussum wil alleen samen met Naarden

Bussum gedwongen tot fusie met Weesp, Naarden en Muiden -