Ga naar Content

Mobiele eenheid grijpt in bij demonstratie Holocaustmuseum Amsterdam, boegeroep voor koning

Bij de afzetting van de mobiele eenheid tussen het Waterlooplein en het Mr. Visserplein in Amsterdam is het tot een confrontatie gekomen tussen de politie en demonstranten. Verschillende demonstranten klommen daar op de politiebusjes die als afzetting waren neergezet. 

Foto: AT5

De mobiele heeft ze daar met wapenstokken vanaf geslagen. De demonstranten protesteren tegen de aanwezigheid van de Israëlische president Isaac Herzog bij de opening van het Nationaal Holocaustmuseum. Herzog gaf een toespraak waarin hij onder meer opriep tot het vrijlaten van Joodse gijzelaars in Gaza.

Een deel van de demonstranten is op de weg gaan zitten en lijkt voorlopig niet weg te gaan, meldt AT5. Ook wordt vuurwerk afgestoken. 

Volgens een AT5-verslaggever ter plaatse heeft de ME klappen uitgedeeld met de wapenstok, omdat demonstranten een busje van de ME belaagden. "Er waren een aantal demonstranten die ME-busjes aan het vernielen waren, daar is door agenten ingegrepen. Verder staan wij in linie en houden wacht en gaan op dit moment nog niet over tot ontruiming", vertelt een woordvoerder van de politie aan AT5. 

Boegroep

Koning Willem-Alexander is eveneens aanwezig bij de opening. Toen hij aankwam werd hij onthaald met boegeroep van demonstranten. De koning gaf aan begrip te hebben voor de protestacties, maar benadrukt dat de focus vooral moet liggen bij het Holocaustmuseum. "Ga vooral allemaal kijken in dit museum hoe verschrikkelijk de Holocaust is, dit mag nooit meer gebeuren."

In totaal zijn in de Portugese Synagoge enkele honderden mensen bij elkaar voor het openingsprogramma van het Nationaal Holocaustmuseum. Onder hen demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz, oud-politicus Lodewijk Asscher, NS-topman Wouter Koolmees en zijn voorganger Roger van Boxtel. 

Rond 15.40 vertrokken demonstranten van het Waterlooplein en is het gebied weer vrijgegeven.

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]