Ga naar Content

Gewonde Oekraïense frontsoldaten komen tot rust tussen de bloemen in Warmenhuizen

Een beetje hoop op een betere toekomst. Dat was het doel van het bezoek van een groep Oekraïense veteranen gisteren aan Dutch Flora in Warmenhuizen. De mannen zijn stuk voor stuk gewond geraakt bij de gevechten tegen de Russen. Bij het tulpen(bollen)bedrijf kregen ze een rondleiding die ze inspiratie moet geven voor de volgende stap in hun leven.

Gewonde frontsoldaten komen tot rust tussen de bloemen in Warmenhuizen - NH Nieuws

Deze mensen zijn in Nederland om behandeld te worden aan hun verwondingen en te revalideren. De oorlog zoals die nu is, is ontzettend wreed. Enorme aantallen mensen, tienduizenden die zwaargewond raken, ledematen moeten missen, protheses moeten krijgen. Dat is wat die oorlog brengt", zegt Arno Klijbroek die mee hielp om het bezoek te regelen.

Het bedrijfsbezoek is een initiatief van onder andere de Nederlandse ambassade in Kiev. Klijbroek was benaderd of hij een locatie wist. Hij woont en werkt afwisselend in Tuitjenhorn en Kiev. Met de stichting De Leeuw Kyiv proberen ze Oekraïne op allerlei manieren te ondersteunen. "Ik heb toen DutchFlora gebeld en die wilde wel een rondleiding geven."

Tulpen

Roy Broersen nam de groep van zo'n tien gewonde veteranen op sleeptouw door zijn bedrijf. Van bloembol via het broeien naar het inpakken van mooie bossen tulpen. "Het is mooi dat je zoiets kan doen voor de mensen. Het is fijn om ze een soort uitje te kunnen bieden tijdens hun revalidatie."

Tekst gaat verder onder de video.

Gewonde frontsoldaten komen tot rust tussen de bloemen in Warmenhuizen - Foto: NH Media

Maar het bezoek is niet alleen bedoeld ter ontspanning. De hoop bestaat dat de mannen een glimp van een nieuwe toekomst kunnen zien. "Het is leren en ontspannen vandaag", zegt Arno Klijbroek, "Ze zijn allemaal zwaargewond geraakt in de oorlog. De een heeft betere perspectieven dan de ander, maar er zitten mannen tussen die hier echt inspiratie uithalen. En ze moeten allemaal terug. Ze zijn nog militair en zijn verplicht terug te keren."

Rybalko Andrii is één van die revaliderende militairen. "Ik ben gewond geraakt aan het front toen ik mijn moederland aan het verdedigen was. Mijn hele leven is veranderd. Ik kan niet meer doen wat ik voorheen deed. Dus ik zoek nu naar ideeën. Dankzij Nederland en deze kans wordt die zoektocht extra geactiveerd."

Loopgraven

"Er wordt daar bijna één op één gevochten. Het is een loopgravenoorlog", zegt Klijbroek, "Los van de enorme aantallen soldaten die sterven, zijn er heel veel die gewond raken. Oekraïne wordt nog steeds niet genoeg gesteund. Het risico op zware verwondingen is enorm groot en deze jongens hebben dat aan den lijve ondervonden." 

Hij hoopt dat meer Noord-Hollandse bedrijven de deuren zullen openen voor de soldaten. "Ik hoop dat ze iets van inspiratie hebben gekregen en hun gedachten een beetje kunnen structuren over wat ze kunnen doen in Oekraïne. Bedrijven die willen helpen die kunnen mij een mailtje sturen via [email protected]."

Toekomst

"Ik ben overtuigd dat we een betere toekomst krijgen", zegt Rybalko Andrii. Of hij uiteindelijk in de agrarische sector aan de slag gaat weet hij nog niet. Over de uitkomst van het conflict heeft hij geen twijfels. "Met de hulp van de rest van de wereld zullen we uiteindelijk winnen." 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]