Ga naar Content

Struikelsteen voor oorlogsverzetsheld Henriëtte Pimentel: "Meer dan terecht"

Henriëtte Pimentel, de vrouw die in de Tweede Wereldoorlog honderden Joodse kinderen uit de handen van de Nazi's wist te redden, heeft sinds vandaag een struikelsteen. De steen werd gelegd op de Plantage Middenlaan in Amsterdam-Oost, onder toeziend oog van Holocaustoverlevenden, die dat onder andere aan Pimentel te danken hebben. 

Struikelsteen - NH Nieuws

De steen ligt tegenover de Hollandse Schouwburg om de hoek bij Artis. Hier stond de crèche waar Pimentel de leiding had. "Ik ben heel blij dat de steen er is, het is op de goede plek hier. Mevrouw Pimentel heeft heel veel goeds gedaan", vertelt oorlogsoverlevende Lies Caransa- de Hond. Ook de neef van Pimentel was aanwezig. "Dit wordt wel een plekje, dat was het al. Maar nu is het nog concreter", vertelt hij. 

In 1942 werd de schouwburg de plek waar Joden zich moesten melden voor deportatie. Soms was het er zó vol dat de kinderen in de crèche moesten worden opgevangen.

Foto: NH Media

"Ik herinner me nog dat ik in de crèche in een bedje werd gezet en opeens mijn moeder en grootmoeder zag. Ik wilde naar ze toe en bij ze zijn, maar ze gingen weg. En ik mocht alleen maar 'dag' zwaaien. Dat is het laatste wat ik me herinner van mijn grootmoeder", vertelt Caransa- de Hond emotioneel. 

Gered uit de crèche

Samen met andere verzetsstrijders bedacht Henriëtte Pimentel een plan om zo veel mogelijk kinderen weg te brengen naar onderduikadressen. Onder andere Virri Cohen, de moeder van oud-wethouder Rob Oudkerk hielp haar daarbij. "Virri Cohen heeft mij gered uit de crèche met toestemming van Henriëtte Pimentel. Ze is met mij gaan wandelen en de mevrouw van het onderduikadres is ook met een lege kinderwagen gaan lopen en op de grachtjes hebben ze mij  omgewisseld", vertelt Esther Barentse- Boas. Oudkerk vult haar aan. "Wij zaten op het terras van Wildschut en toen zeiden we tegen elkaar: zonder mijn moeder hadden we hier allebei niet gezeten. We zijn een soort bloedkinderen", aldus Oudkerk.

Henriëtte Pimentel overleefde zelf de oorlog niet. Op 14 september 1943 werd zij naar concentratiekamp Auschwitz gedeporteerd waar zij direct bij aankomst op 17 september 1943 werd vermoord.

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app.

Download on the App StoreOntdek het op Google Play