Ga naar Content

Cockpit blijkt cokepit: 600 kilo cocaïne gevonden in toestel Surinam Airways

Een speciaal opsporingsteam in Paramaribo heeft 593 kilo cocaïne onderschept in een vliegtuig van Surinam Airways dat op het punt stond om naar Schiphol te vertrekken. Dat is meer dan wat Nederlandse douaniers heel vorig jaar in totaal aan drugs vanuit Suriname hebben onderschept.

De Boeing 777-200 van Surinam Airways - Foto: Gertjan Staphorst

Surinam Airways kreeg gisterenavond een melding van 'een onregelmatigheid', waarna het onderhoudsteam en het drugsbestrijdingsteam samen op onderzoek uitgingen, melden Surinaamse media. De drugs waren verstopt in zeventien dozen in de machinekamer onder de cockpit.

Deze dozen bevatten 593 kilogram cocaïne: dat is meer dan wat Nederlandse douaniers in heel 2023 aantroffen vanuit Suriname. De Nederlandse douane heeft vorig jaar in totaal 523 kilo drugs uit Suriname onderschept. 

Het onderzoek leverde reizigers meer dan drie uur vertraging op. De vlucht is rond 21.45 uur vertrokken.

Vorige week lieten Suriname en Nederland nog weten dat zij hun samenwerking gaan verstevigen om om drugssmokkel aan te pakken. Nederlandse en Surinaamse douaniers gaan samen trainingen volgen en informatie uitwisselen over smokkelmethoden. "Zo raken we de criminelen in hun perverse verdienmodel", stelde staatssecretaris Aukje De Vries van Financiën.

In Noord-Holland wordt vooral op Schiphol vaak cocaïne gevonden. De douane heeft in 2023 op Schiphol bijna twee keer zoveel cocaïne gevonden als een jaar eerder. Douaniers troffen in 2022 1.300 kilo van deze harddrugs aan, vorig jaar steeg dat naar 2.250 kilo. 

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook