Ga naar Content

De Amsterdamse Lutkemeerpolder is een groene oase, maar hoe lang nog?

Nu wordt op de klei van de Lutkemeerpolder nog biologische groente geteeld en er zijn kleine boomgaarden waar diverse dieren zich thuis voelen. Als we met ecoloog Atze van der Goot op stap gaan vinden we zelfs een hol dat zeer waarschijnlijk toebehoort aan een marter. Maar de stad rukt op en het gebied verandert langzaam in het zoveelste industrieterrein. Actievoerders staan op de bres. 

Lutkemeerpolder - NH

"Vijf meter onder NAP zijn we nu", legt Atze uit. "Prachtig met ouderwetse kleine boerenerven, rommelige boomgaardjes en kleine slootjes. Ideaal voor veel vogels en andere dieren." We kijken uit over een akkertje, wat grasvelden met rijen bessenstruiken en oude hoogstam fruitbomen. Bijzonder zo tussen Amsterdam Osdorp en  Zwanenburg.

Tekst gaat verder na de foto

De Lutkemeerpolder biedt nog een ouderwets polderuitzicht - Foto: NH Media/Stephan Roest

Rondom de boerderij de Boterbloem scharrelen we voor Natuurlijk Noord-Holland rond, net als de dieren dat doen. Atze: "Hier vinden veel dieren nog wat beschutting. En voedsel niet te vergeten.

In zo'n hoop oud hout leven ontelbare wormpjes en kleine insecten die essentieel zijn als voedsel voor vogeltjes en muizen die op hun beurt weer op het menu staan van roofvogels en zo." We zien ineens een bijzonder vogeltje in een struik. "Dat is een roodborsttapuit!", roep Atze uit. "In Amsterdam!" 

Tekst gaat verder na de foto

In een paddenpoel vinden veel dieren wat van hun gading. De donkere streep in het gras rechtsonder is een rattenspoor. - Foto: NH Media/Stephan Roest

Aan de rand van de boomgaard vinden we een takkenril, dat is een vlechtwerk van snoeihout, een flink hol. "Dat is bijzonder zeg!", zegt Atze.

"Het is te klein voor een vossenhol en te groot voor een rattenhol. Hazen maken niet zo'n hol en konijnen zitten hier niet. Dat zou wel eens van een marter kunnen zijn, van een boommarter zelfs." Een marter is een slank katachtig roofdier van zo'n 75 cm lengte van kop tot staartpunt.

Het is een bijzondere waarneming en Atze hangt hier binnenkort een wildcamera op om te zien welk dier het hol heeft gegraven. Wordt vervolgd!

Tekst gaat verder na de foto

Een mogelijk marterhol in de Lutkemeerpolder - Foto: NH Media/Stephan Roest

Helaas dreigt al dit moois te verdwijnen. "Amsterdam wil hier distributieloodsen laten bouwen. Een GroenLinks-stadsbestuur! Hoe is het mogelijk!" Iris Poels is fervent voorvechter van een groene Lutkemeerpolder. "Ze hebben de mond vol van biologische groententeelt vlakbij de stad, maar ze steken geen vinger uit om het te beschermen. "

Tekst gaat verder na de foto

Nog meer blokkendozen er bij! De groene Lutkemeerpolder dreigt te verdwijnen - Foto: NH Media/Stephan Roest

Het is een typisch geval van het nummer Langs Het Tuinpad Van Mijn Vader. Het lied vol melancholie van Wim Sonneveld. "De Nieuwe tijd net wat u zegt...", maar Iris legt zich er nog niet bij neer.

"We moeten de gemeenteraad van Amsterdam gewoon houden aan hun beloften. Praatjes vullen geen gaatjes. Je kan niet 'groen' in je partijnaam hebben en dan zo naar de pijpen dansen van Amerikaanse investeerders!" Op redonsgroen.nl vind je meer over de strijd die Iris en andere voeren om de Lutkemeerpolder te behouden als groengebied.

Op 13 maart is er bij de Stopera een demonstratie voor het behoud van biodiversiteit in en om Amsterdam.

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app.

Download on the App StoreOntdek het op Google Play