Ga naar Content

Femke Groen legt als Swan haar ziel bloot in soulvolle songs

De Amsterdamse zangeres Swan stond al in het voorprogramma van Jeangu Macrooy en de legendarische soul zangeres Gladys Knight. Komend weekend presenteert de 22-jarige alternatieve R&B-artieste Swan, die eigenlijk Femke Groen heet, haar debuutalbum in Paradiso. Op Underneath my facade legt ze haar ziel bloot. "Mensen vinden mij vaak stoer en dan is het fijn om de kwetsbare kant in de muziek kwijt te kunnen."

Femke Groen alias Swan - NH Nieuws

Als je Femke Groen ziet lopen, zou je niet direct verwachten dat ze R&B maakt. Ze is 1.80 meter en met haar stoere leren jack zou ze ook zomaar de leadzangeres van een punkband kunnen zijn. "Ik had gewoon zin in deze outfit. Ik ben geen jurkentype, maar ik draag ook wel eens wat lichters hoor", lacht Femke. Ze groeide op in Purmerend. 

Een opvallend meisje met een blonde bos haren en al snel langer dan de rest. "Ik schoot al boven iedereen uit toen ik 10 jaar was. En toen ik wat ouder was, viel ik ook op omdat ik vaak wat uitdagender kleren droeg", vertelt Femke "Ik wilde niet perse opvallen want ik vond het ook best prima om op de achtergrond te blijven. Ik wilde mij gewoon onderscheiden." 

Amy Winehouse en Beyoncé

Muziek speelde altijd al een grote rol in het leven van Femke. Als jong meisje draaide ze op haar kamertje Amy Winehouse en Beyoncé. "Muziek sleepte mij altijd al door de moeilijke momenten heen", vertelt ze. "Als ik mij eenzaam voelde of niet begrepen." 

Als tiener schreef ze ook al teksten en nummers. Aanvankelijk alleen om haar ei kwijt te kunnen, maar op gegeven moment wist ze ook dat ze echt iets met muziek wilde gaan doen. Ze volgde de popopleiding aan het Conservatorium van Amsterdam. "Ik geef nog muziekles in Purmerend maar hoop uiteindelijk fulltime mijn geld te kunnen verdienen als artiest".  

De artiestennaam Swan komt van een bijnaam die ze ooit kreeg van haar huisarts. "Hij noemde mij ooit een gevoelige zwaan. En later namen mijn vrienden dat over", vertelt Femke. "Maar zwanen stralen iets heel sereens en sierlijks uit maar ze zijn ook heel sterk. Toen dacht ik dat vind ik een passende artiestennaam". 

Femke Groen alias Swan - Foto: NH Media

Femke is niet alleen een opvallende verschijning, ze heeft ook een opvallend stemgeluid. Je zou het kunnen omschrijven als een donkerbruin soul-geluid. "Ik had als kind ook al een vrij laag stemgeluid. Dat heb ik denk ik van mijn vader. Vroeger vond ik dat vervelend omdat ik niet kon zingen als de andere kinderen. Maar later ben ik dat gaan omarmen en werd het mijn kracht". 

Die stem komt ook volledig tot zijn recht op de nummers van haar debuut EP Underneath My Facade, die ze samen met Perquisite produceerde. In de verschillende soulvolle nummers toont Femke of Swan haar kwetsbare kant.

Depressie

"Ik kom voor anderen vaak over als stoer en zelfverzekerd en ik ben ook zeker heel gedreven. Maar onder die facade ben ik ook soms heel donker", vertelt Femke "Ik heb mij ook vaak eenzaam en onzeker gevoeld en heb last gehad van depressies. En daar worstel ik nog wel mee. Het is fijn om dat kwijt te kunnen in mijn muziek. En zo hoop ik dat mensen die naar mijn muziek luisteren er ook steun aan hebben". 

Op zaterdag 9 maart presenteert Swan haar debuut EP Underneath my facade in de bovenzaal van Paradiso in Amsterdam. Aanvang 19:30. 

Culture Club bij NH Nieuws

Culture Club is het wekelijks cultuurprogramma van NH Nieuws. Verslaggevers Roos Elkerbout en Ron Flens gaan om langs bij kunstenaars, bands, theatermakers en schrijvers  om in beeld te brengen wat er speelt op cultureel gebied in onze provincie. 
 
Culture Club is wekelijk te zien op NH televisie op donderdag vanaf 17.15 uur en dan ieder half uur herhaling.  Alle uitzendingen van Culture Club zijn te zien via deze link.