Ga naar Content

Omvergereden beeld weg voor restauratie: "Het Spui zonder Het Lieverdje is geen Spui"

Het Lieverdje op het Spui is vanmorgen vroeg door een vrachtwagen omvergereden. Door de klap brak er een hand van het beeld af. De gemeente heeft het beeld inmiddels laten ophalen voor restauratie.  Het plein is nu helemaal leeg, en dat vinden buurtbewoners maar raar. "Het Spui zonder Het Lieverdje is geen Spui". 

Het gebeurde rond half acht vanmorgen. Voor de voorbijgangers die iets later voorbij liepen was het nog even gissen wat er precies was gebeurd. Iemand die zijn hond uitliet, dacht dat het door vandalen was omgegooid. Anderen hoopten vooral dat er geen opzet in het spel was geweest. 

De glazenwasser die al sinds vanmorgen vroeg aan het werk was bij een boekenwinkel op het plein kon hen het antwoord geven. Het bleek een vrachtwagen te zijn die het beeld per ongeluk omver had gereden: "Het was een harde klap. Hij moet zelf ook flink schade hebben gehad. Ze namen de bocht te krap, ik denk dat ze hem niet hebben gezien, al staat ie er al best een lange tijd, vertelt hij. 

Foto: AT5

Het beeld staat er inderdaad al een tijdje, al bijna 64 jaar. In 1960 werd het onthuld, het was een geschenk van een sigarettenfabrikant. Een andere voorbijganger vindt het dan ook wel symbolisch dat het beeld om is gegaan. "Net als de tabaksindustrie", zegt hij. 

De glazenwasser hoopt niet dat het te lang duurt. "Ik ga hem wel missen", vertelt hij. Ook anderen hopen dat het beeld snel weer op zijn plek prijkt. "Het Spui zonder Het Lieverdje is het Spui niet", laat een voorbijganger weten. 

In 2012 werd het beeld ook omvergereden door een achteruit rijdende vrachtauto. Het Lieverdje was toen ook beschadigd. De restauratiewerkzaamheden duurden toen een maand. Het is nog niet bekend hoe lang dit gaat duren.

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook