Ga naar Content

'Touwtrekpont' in Wieringerwerf vervangen na meerdere vernielingen

Het pontje in het wandelgebied van Wieringerwerf wordt vervangen. Reden is dat het vaartuig meerdere keren is vernield. De nieuwe pontjes zijn beter bestand tegen dit 'jeugdig vandalisme', hoopt Rob Schilder, areaalbeheerder groen, water en recreatie van Gemeente Hollands Kroon.

Een van de nieuwe pontjes in het wandelgebied in Hollands Kroon - Foto: Gemeente Hollands Kroon

"De touwen van het pontje zijn al meerdere keren doorgesneden en hij lag ook een keer helemaal ondersteboven in het water", beschrijft Schilder. "Waarschijnlijk hebben ze er heel hard aan getrokken."

Het oude pontje is zes jaar in gebruik geweest. "In die periode moesten er acht tot tien keer herstelwerkzaamheden worden uitgevoerd door de beheerders." In juni 2022 is het pontje uit de vaart gehaald, op dit moment vaart er dus geen pont in Wieringerwerf.

Steviger

De nieuwe pontjes zijn steviger en robuuster dan die er nu liggen, legt hij uit. Dit moet ervoor zorgen dat de pontjes niet meer worden vernield. "Het touw is bijvoorbeeld vervangen door een soort staaldraad. Hierdoor gaat ie minder makkelijk kapot. De pontjes zijn dan natuurlijk ook niet 100 procent hufterproof, maar de verwachting is wel dat deze steviger zijn."

Het pontje in Wieringerwerf is onderdeel van de Tulpenroute. Wandelaars kunnen met het nieuwe pontje vanaf de Derk Stevensweg de Robbevaart oversteken om vervolgens langs de bollenvelden en akkers richting de Wierweg te lopen.

Nog een pontje aan vervanging toe

Ook het pontje in het Robbenoordbos wordt vervangen. Dit komt niet door vandalisme, benadrukt Schilder, de reden voor vervanging van dit vaartuig is slijtage. Met het pontje in het Robbenoordbos kunnen wandelaars de brede Hoge Kwelvaart oversteken.

Beide pontjes worden naar verwachting tussen 7 en 12 maart vervangen. 

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.