Ga naar Content
Een man staat naast een betonblok op een trottoir.
Amsterdam

Bekend Amsterdams standbeeld Het Lieverdje op zijn kant na aanrijding

5 maart 2024, 09.17 uur · Aangepast 5 maart 2024, 10.55 uur
Door: AT5 · Foto: AT5

Het Lieverdje op het Spui ligt op zijn kant. Het beeld dat sinds 1960 op het plein in het centrum staat ligt met sokkel en al omver. Volgens een glazenwasser die het heeft zien gebeuren reed een vrachtwagen het beeldje omver. Het omgevallen beeld heeft ook zijn hand verloren door de val. 

Foto: AT5

De glazenwasser laat aan AT5 weten dat de vrachtwagenchauffeur van het Singel het Spui opreed en toen tegen het beeld is gereden. Volgens de man was het een enorme knal toen de vrachtwagen in botsing kwam met Het Lieverdje. De hand van het standbeeld brak af toen de grond werd geraakt. De glazenwasser heeft het handje opgepakt en achtergelaten bij de boekenwinkel. 

Straatschoffie met een gouden hart

Het kleine, maar stadsbekende beeld dankt zijn naam aan schrijver Henri Knap. In Het Parool schreef hij een verhaal over een kleine jongen, die hij Lieverdje noemde, van een jaar of tien, die een in de gracht gevallen hondje van de verdrinkingsdood had gered. De jongen symboliseerde de straatjochies van de stad, die altijd op zoek zouden zijn naar kattenkwaad, maar toch een gouden hart hadden. 

In 1959 werd het initiatief gestart om een beeldje te maken van een Amsterdams straatschoffie. Beeldhouwer Carel Kneulman ontwierp het beeld en presenteerde dat ontwerp op het Spui. Eigenlijk zou Het Lieverdje als het in brons was gegoten op de Noordermarkt worden geplaatst. Maar na en oproep om toch het Spui te kiezen, werd de locatie herzien. Het beeldje is vooral bekend geworden door de seances van provo en anti-rookmagiër Robert Jasper Grootveld.

De afgebroken hand van Het Lieverdje - Foto: AT5

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat het bronzen beeldje op zijn kant ligt. In 2012 werd het standbeeld ook al een keer omver gereden door een vrachtwagen die achteruit reed. De sokkel was door de aanrijding uit het plein getrokken en het beeld 'brak' zijn enkels. Iets meer dan een maand later stond Het Lieverdje weer oud en vertrouwd terug op het Spui

Het beeld heeft in de jaren over het algemeen veel meegemaakt. Naast aangereden te zijn werd Het Lieverdje meerdere keren 'aangekleed' door protest groepen, beklad, ontvoerd en zelfs in brand gestoken. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]