Ga naar Content

Gerelateerde videos

Studenten van de Hogeschool van Amsterdam kunnen als proef een eerlijke prijs betalen voor hun lunch

De prijs die je voor je dagelijkse boodschappen betaalt, is lang niet altijd eerlijk. Bedrijven proberen de prijzen zo laag mogelijk te houden, wat soms ten koste gaat van de boeren of het milieu. Met 'true pricing' betaal je de werkelijke kosten.  

Proef met true pricing bij HvA - Foto: NH Media

Sinds kort kunnen studenten van de Hogeschool van Amsterdam kiezen welke prijs ze aan de kassa betalen voor hun koffie of lunch. Naast de reguliere prijs die de cateraar berekent, krijgen gerechten ook een prijskaartje met een eerlijke prijs. In die nieuwe prijs wordt bijvoorbeeld rekening gehouden met de impact op het milieu. 

"We kunnen een koe helaas niet duurzamer maken"

Iris Veldhuis, onderzoeker HvA

Een broodje rosbief wordt door true pricing 81 cent duurder dan gebruikelijk. Dat komt omdat de impact van de vleesindustrie op het milieu erg groot is. Wanneer de kosten die gemaakt moeten worden om die milieu-impact te compenseren meegerekend worden, valt de prijs van een broodje rosbief opeens een stuk duurder uit. 

een paar dubbeltjes meer betalen - Foto: NH Media

Groenten zijn aanzienlijk beter waardoor de true price voor een broodje humus met gegrilde groenten maar 13 cent hoger ligt. Bij de Hogeschool hoopt men dat de studenten hierdoor bewustere keuzes maken. Bij het bepalen van de eerlijke prijs wordt ook rekening gehouden met het welzijn van dieren en boeren.

Het extra geld dat de komende maanden aan de kassa wordt betaald verdwijnt niet in de zakken van de cateraar of de Hogeschool, maar gaat naar de Stichting Solidaridad. Deze organisatie komt al jarenlang op voor de belangen van kleine koffieboeren.  

Sjoukje Goldman van Hogeschool van Amsterdam - Foto: NH Media

Nu hebben de studenten nog de keuze welke prijs ze willen betalen. Sjoukje Goldman, docent duurzame marketing aan de Hogeschool van Amsterdam, denkt dat het nog wel een tijd duurt voordat het normaal is dat we een true price betalen. "We willen de studenten nu leren hoe het werkt, zodat ze het straks in de praktijk toe kunnen passen.

zo simpel werkt de bekerspoelmachine - Foto: NH Media

In diezelfde schoolkantine staan straks wellicht machines om je mok of koffiebeker schoon te maken. Nu wegwerpbekers op scholen, sportkantines en kantoren verboden zijn, is iedereen aangewezen op zijn eigen glas of beker. Een stel slimme studenten bedacht daarom de bekerspoelmachine. Voordat je een verse kop koffie uit de automaat haalt, kun je daar je bestaande kop snel schoonmaken. 

De ondernemers zagen hoe mensen stonden te klungelen bij het toilet of fonteintje om hun beker schoon te maken. Met de machine is het een fluitje van een cent. Brandon Geul, één van de bedenkers, demonstreert hoe simpel het werkt en je binnen een paar seconden een frisse beker hebt. 

snel je beker of glas schoonspoelen - Foto: NH Media

Inspiratie voor een goede oplossing deden de jongens op tijdens hun bezoek aan de kroeg. Hier wordt de hele dag bierglazen gespoeld. De bekerspoelmachine werkt volgens hetzelfde principe. Dat betekent niet dat de vaatwasser helemaal overbodig is geworden. Aan het eind van de dag is een grondige schoonmaakbeurt wel nodig.

Pak an Groen

Om de klimaatverandering te lijf te gaan komen steeds meer Noord-Hollanders in actie. Inwoners veranderen hun leefwijze, kopen verantwoord en isoleren hun huis. Ondernemers zien kansen en slaan nieuwe wegen in met duurzame producten en diensten. In het programma Pak An Groen kun je het iedere dinsdag zien op TV.

Reageren? Stuur een mail naar [email protected]