Ga naar Content

Hondsbrutale overvallers beroven Hilversumse (76) met babbeltruc van tienduizenden euro's

Zogenaamde bankmedewerkers hebben donderdag 18 januari bij een 76-jarige vrouw uit Hilversum voor tienduizenden euro's aan spullen meegenomen. Ook pinden ze voor 5400 euro met haar bankpas. De fraudeurs staan goed op beeld. "Wie zijn deze pinners?", vraagt politie Midden-Nederland zich af.

- Foto:

Update 7-3-2024

In een eerdere versie van dit bericht waren twee verdachten te zien. Eén hen heeft zich gemeld. Zijn betrokkenheid zal worden onderzocht. De identiteit van de andere verdachte is nog niet bekend en dus blijft beeld van hem nog wél online.

Dit is géén verdachte - Foto: NH Media

Die bewuste donderdagmiddag rinkelt om 13.30 uur de huistelefoon. De 76-jarige vrouw uit Hilversum wordt wijsgemaakt dat vreemde transacties met haar rekeningen hebben plaatsgevonden. De vrouw wordt urenlang telefonisch aan het lijntje gehouden.

Uiteindelijk vertrouwt de mevrouw de 'telefonische helpdesk van de bank'. Er staat rond 17.00 uur een koerier, een collega van de zogenaamde bankmedewerker die ze op dat moment aan de telefoon heeft, voor haar woning. De mevrouw laat hem binnen. 

Rondsnuffelen

In het huis wordt door de man rondgesnuffeld, waardoor hij de bankpas van de vrouw kan bemachtigen. De man verlaat het huis met de pas en de code. Daarmee wordt vervolgens om 18.31 uur aan de Kapittelweg in Hilversum gepind en om 19.15 uur aan de Gijsbrecht van Amstelstraat, ook in Hilversum. In totaal wordt door twee verschillende verdachten 5400 euro uit de muur getrokken.

Nog altijd hangt de zogenaamde bankmedewerker aan de telefoon met de vrouw, ook rond 22.45 uur, wanneer de koerier ópnieuw voor d’r deur staat. Het slachtoffer, toen nog niet wetende dat met haar ontvreemde bankpas is gepind, heeft in de tussentijd op verzoek van de koerier waardevolle spullen in het huis verzameld.

Om het nog erger te maken, helpt deze 'behulpzame' koerier zelfs met het (in)pakken van de spullen. Die zouden namelijk niet veilig zijn opgeslagen en moesten daarom mee worden genomen om ergens anders te bewaren.

Kandelaars van 20.000 euro

De fraudeur helpt de mevrouw dus nog rustig met inpakken van de spullen en loopt uiteindelijk ermee weg. Schadepost? Zo’n tienduizenden euro’s. Het gaat om heel erg waardevolle spullen, waaronder twee keer een 2-armige kandelaar van zilver, ieders 10 duizend euro per stuk. Ook zijn doosjes met verschillende sieraden meegegeven en een Samsung Galaxy S5. 

Tekst loopt door na foto.

- Foto:

Om 23.00 uur wordt het slachtoffer door de echte bank gebeld en krijgt ze door dat ze erin geluisd is. "Ze heeft meer dan acht uur met een oplichter aan de telefoon gehangen en is ontzettend veel kostbare en dierbare sieraden kwijt. Ook is er dus in totaal 5400 euro gepind", zegt de politie.

Signalement

De verdachte die zich nog niet gemeld heeft, heeft een lichte huidskleur, is rond de 1 meter 80 en droeg tijdens het frauderen een zwarte muts en nam de goederen mee in een rode tas, die het slachtoffer hem had gegeven. Van de andere verdachte is geen duidelijk signalement bekend.

De verdachte pinner - NH Nieuws

Herkent u de verdachte?

Bel met de politie 0800-6070.  

Anoniem kan dat via 0800-7000 of ga naar meldmisdaadanoniem.nl. 

Uitzending Bureau NH

Beelden van de verdachte zijn ook woensdag om 17.10 uur bij Bureau NH live op tv te zien.