Ga naar Content

Monique en Arnold hebben al 457 monopolyspellen maar missen één belangrijke

De rasechte Beverwijkers Monique en Arnold Markx hebben een onstilbare liefde voor vingerhoedjes, afbeeldingen van de Wijkertoren, kerstdorpen, items van hoogovens en Monopoly. Ondanks hun uitgebreide verzamelingen ontbreekt het volgens de gepassioneerde verzamelaars één cruciaal element: een Beverwijkse variant van het bordspel.

Monique en Arnold Marx met hun Monopoly verzameling - Foto: NH Media

Van buiten lijkt de hoekwoning van Monique en Arnold een gewoon huis, maar binnenin bevindt zich een waar walhalla voor verzamelaars. De eettafel is omgetoverd tot een gigantisch bordspel, met daartegenover een muur die is gewijd aan vingerhoedjes.

Verder sieren twee schilderijen van de Wijkertoren de ruimte. "Enkele accenten van onze verzamelingen vind je in de huiskamer," vertelt Monique. "De echte verzamelingen vind je boven."

Verzamelpassie

Het echtpaar verzamelt allebei al van jongs af aan. Dat de twee elkaar volledig hebben gevonden in deze hobby is puur toeval, maar het bevalt hen wel. "We hebben beiden onze eigen verzamelingen, maar we delen dezelfde passie", zegt Monique.

Zo heeft Arnold een uitgebreide collectie aan lp's, Beverwijkse merchandise en items van hoogovens, terwijl Monique een wand vol vingerhoedjes heeft en haar grote trots koestert: 457 Monopolyspellen.

Tekst loopt door onder afbeelding.

Monopoly

Ongeveer 15 jaar geleden begon ze met het sparen van de bordspellen. "Het begint met één en dan komt er nog één. De ontdekking dat er ontzettend veel verschillende varianten zijn, was de trigger," vertelt ze. 

Inmiddels staan er zo'n vijf kasten vol, beheert Monique een eigen Facebookpagina, wordt Marktplaats geregeld afgestruind naar ontbrekende varianten en worden vrienden en familie afgedwongen om alert te zijn. "Als mensen naar het buitenland gaan zeggen we altijd: kijk je nog even of er spellen zijn die we niet hebben?"

"Ik vraag me af of er een spel is dat uitgebreider is dan Monopoly"

Monique Markx

Eén ding is zeker: Monique gaat sparend de kist in, want er zijn duizenden soorten. "Ik vraag me af of er een spel is dat uitgebreider is dan Monopoly", zegt ze. Arnold schudt vol overtuiging zijn hoofd: "Ik denk het niet."

En dat is niet zo gek ook, legt Monique uit. "In principe kan iedereen zijn eigen Monopolyspel laten maken bij een minimale afname van 1500 stuks. Ieder bedrijf of organisatie kan het laten doen."

Beverwijkse variant

Ze vindt het daarom absurd dat haar Beverwijk nog geen eigen variant op het populaire bordspel heeft. "Iedere gerenommeerde plaats heeft er één, behalve Beverwijk!" Arnold vult aan: "Amsterdam heeft er één, Rotterdam heeft er twee, Delft, Apeldoorn en Arnhem.

Twee weken geleden heeft Monique de wethouder daarom een mailtje gestuurd met de vraag of er een Beverwijkse variant gefabriceerd kan worden. "Die hoort gewoon in mijn verzameling. Punt."

Voor het echtpaar, dat dit jaar 40 jaar getrouwd is, zou een Beverwijks exemplaar het ultieme samenkomen zijn van hun verzamelhobby's. "Ik heb er in de mail bijgezet dat ik het eerste exemplaar in ontvangst wil nemen."

Tips?

Stuur ons jouw tips op [email protected]