Ga naar Content

'Bankmedewerkers' shoppen voor ruim 10.000 euro aan speelgoedcadeaus en VVV-bonnen

De politie zoekt zeven mannen die in december en januari voor ruim tienduizend euro aan spullen hebben gekocht met het geld van slachtoffers uit Heiloo, Castricum en Limmen. De politie 'houdt rekening met één dadergroep'.

De slachtoffers worden in december vorig jaar en januari dit jaar door zogenaamde bankmedewerkers opgebeld. Er zouden problemen met hun rekeningen zijn. Het afgeven van een bankpas en pincode zou soelaas bieden. Het 'bankpersoneel' haalt bij meerdere slachtoffers de passen en codes op.

Onder meer doen ze dat bij een ouder echtpaar uit Heiloo. Het stel krijgt op 2 januari een telefoontje dat er iets mis zou zij met hun bank. De slachtoffers doen al hun bankspullen in een envelop, waarmee diezelfde dag nog in een speelgoedwinkel aan de Europaboulevard in Alkmaar wordt afgerekend.

"Wij houden rekening met één dadergroep"

Politie Noord-Holland

In bovenstaand geval, maar ook in de andere zaken waar de groep van wordt verdacht, verschaffen de fraudeurs zichzelf via een babbeltruc toegang tot de bankgegevens van de slachtoffers. "Wij houden er dan ook rekening mee dat het om één dadergroep gaat", zegt de politie. Er zijn maar liefst zes aangiften binnengekomen. Op basis daarvan is de politie op dit moment op zoek naar nog zeven verdachten.

Speelgoedwinkels en sigaretten

Op bovenstaand camerabeeld is te zien dat de fraudeurs shoppen met de buitgemaakte passen. Dat doen ze bij allerlei winkels, onder andere bij speelgoedwinkels wordt er betaald. Aangeschafte bonnen worden weer bij andere winkels verzilverd, en ook VVV-bonnen worden aangeschaft bij tabakswinkels.

Volgens de politie laten de beelden zien dat er sprake is van een grote groep verdachten. "Het zijn zeven mannen die we zien en de vraag aan het publiek is: herkent u hen afzonderlijk of misschien wel in combinatie met elkaar?"

Alarmbellen

Joey Brink van de politie Noord-Holland vertelt hieronder hoe je komt voorkomen dat je zelf slachtoffer wordt van babbeltrucs.

Zó herken je een babbeltruc - NH Nieuws

Herken je deze mannen? Of misschien één van hen?

Bel met de politie 0800-6070.  

Liever anoniem? Dat kan ook. Via 0800-7000 of ga naar meldmisdaadanoniem.nl. 

Uitzending Bureau NH

Vandaag is om 17.10 uur Bureau NH live op tv te zien.