Ga naar Content

Verzet bij buurtbewoners Castricum over plan 215 nieuwe woningen in winkelcentrum Geesterduin

Niet meer uitkijken op een laag winkelcentrum, maar op appartementen van acht hoog. Als het aan vastgoedontwikkelaar Hoorne en de gemeente Castricum ligt, wordt dat de realiteit. In het gebied rondom winkelcentrum Geesterduin moeten 215 extra woningen komen. Bewoners voelen zich niet gehoord en verzetten zich hevig tegen de plannen. "Zorg eerst voor draagvlak en kom dan pas met een plan."

Ben Scheltens en Rob Hildenbrant voor de BP - Foto: Isabel van Avezaath

"Onder andere hier willen Hoorne en de gemeente dus 215 woningen gaan bouwen", wijst Ben Scheltens van het buurtcomité regio Geesterhage aan. Op de plek waar nu het tankstation BP staat, moet een deel van de woningen komen. "Het weghalen van zo'n tankstation is hartstikke duur, ik maak me dan ook zorgen om de prijzen van de woningen die ervoor in de plaats komen", vertelt Rob Hildenbrant, ook lid van het buurtcomité regio Geesterhage. De rest van de woningen worden deels over de rand van het winkelcentrum gebouwd.

Samen met veel andere omwonenden zijn zij het niet eens met de manier waarop de woningen op de plek moeten komen. "Wij voelen ons onvoldoende gehoord. Al twee jaar pleiten we om met de gemeente en Hoorne rond de tafel te gaan, maar dat kwam er telkens maar niet van. Tot afgelopen dinsdag", zegt Ben.

"Ik denk wel dat het gesprek nut heeft gehad. Er is wat beweging in gekomen", vertelt Ben. "Er gaat gekeken worden of er een klankbordgroep kan komen en of er niet andere mogelijkheden zijn die niet zo veel invloed hebben op de omwonenden."

Het buurtcomité houdt de poot stijf wat betreft het tankstation. "Als er nog geen overeenkomst is met de BP zorgt dat voor vertraging", zegt Rob. "De plannen zullen dan nog wat langer op zich laten wachten, wat ons meer tijd geeft." 

(Tekst gaat door onder de foto)

De woningen van vier hoog die er nu al staan - Foto: Isabel van Avezaath

Het plan waar Hoorne en de gemeente mee komt valt niet in de smaak. "Ze willen op het winkelcentrum, wat nu een prima hoogte is voor buurtbewoners, heel veel appartementen gaan bouwen. Het wordt dan vier tot acht hoog", vertelt Ben.

De woningen die er nu staan zijn maximaal drie hoog, met uitzondering van de appartementen  Zilverzand en Koraalzand. "Als je daar ineens een gebouw van acht hoog tegenover zet in plaats van het lage gebouw dat er nu staat, dan vraag je om problemen en klachten", zegt Rob. 

Voor Ben en Rob is het niet duidelijk waar het cijfer 215 vandaan komt. "Dat er meer woningen moeten komen, dat begrijp ik, maar waarom zo hoog en zo veel op dit kleine stuk?", vraagt Ben zich af. "Als je het hier in de hele buurt zo hoog maakt zorgt dat niet alleen voor een lelijk uitzicht, mensen met zonnepanelen gaan dat ook merken."

Parkeerplekken

De twee omwonenden leggen uit dat ze niet tegen het bouwen zelf zijn. "Het is de grootschaligheid waarmee dit plan geregeld moet worden", legt Ben uit. "Als je op deze plek zo veel woningen gaat bouwen heeft dat onder andere grote gevolgen voor het verkeer en de parkeergelegenheden in de buurt." De situatie rondom het parkeren moet daarom veranderen.

"Ze willen nu misschien een eenrichtingsweg maken, waardoor de weg smaller gemaakt kan worden voor extra parkeerplekken. Daardoor wordt het nog veel drukker dan het nu al is", zegt Ben. De parkeerplekken bij het winkelcentrum staan nu nagenoeg al helemaal vol. "Op het dak van het winkelcentrum zijn ook parkeerplekken, en in het plan moeten daar nu nog 80 van bijkomen." 

Een parkeerdek op het dak is volgens de heren niet ideaal. "Sommige mensen vinden het wat eng om het dak op te moeten met de auto, vandaar ook dat wij denken dat dit geen goede oplossing is", legt Rob uit. 

"Als er geen andere oplossing gevonden wordt, gaan mensen in de woonwijken parkeren", zegt Ben. "Dat is natuurlijk al helemaal niet de bedoeling als je kijkt naar de verkeersoverlast en wat dat met zich meebrengt."

"Eerst naar de mensen luisteren en dan pas met een plan komen"

Ben Scheltens, buurtcomité regio Geesterhage

Vanuit het buurtcomité wordt er veel gedaan om tegen het plan in te gaan. "We hebben in elke wijk een contactpersoon van de Vereniging van Eigenaren. Die sturen we aan wanneer er voor dat deel van de buurt bezwaar gemaakt kan worden", vertelt Ben. "Hoe meer mensen er betrokken zijn hoe zwaarder er met het bezwaar omgegaan wordt."

Tijdens het gesprek met de gemeente en Hoorne hebben de aanwezigen goed duidelijk gemaakt dat het stukje communicatie veel beter moet. "Eerst naar de mensen luisteren en dan pas met een plan komen", stelt Ben. Volgens hem is draagvlak erg belangrijk om een plan te laten slagen. "Zonder draagvlak van bewoners, gaat het ze echt niet lukken."

Hoe nu verder?

"Na het gesprek van dinsdag hebben Hoorne en de gemeente nu vier weken om na te denken over hoe ze de afspraken gaan vormgeven", vertelt Ben. Ze hopen dat het door hen voorgestelde klankbordgroep-idee waargemaakt gaat worden. "Er moet daarnaast ook veel meer gedaan worden aan de samenspraak tussen de organisaties en de bewoners. Alleen dan gaat er echt een oplossing komen in deze situatie."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]