Ga naar Content

Advocaat van vermeende schutter rapper Bigidagoe hoopt na aanhouding op rust in de stad

Advocaat Gerald Roethof hoopt dat met de aanhouding van zijn cliënt Shairone S. (20) – voor de moord op Danzel Silos – de rust in de stad terugkeert. De verdachte werd gisterochtend aangehouden op de luchthaven van Parijs en is volgens justitie verantwoordelijk voor de dood van de 26-jarige Amsterdammer, bekend als rapper Bigidagoe.

Foto: AT5

Na de schietpartij afgelopen weekend gingen op verschillende plekken in de stad explosieven af. Bij twee panden werd de tekst 'WAR' op de muur geschreven. De politie houdt er rekening mee dat de drie explosies verband houden met de moord op rapper Bigidagoe.

Een 20-jarige Amsterdammer werd woensdagochtend aangehouden op luchthaven Charles de Gaulle in Parijs. De politie vertelde gisteren dat hij op het punt stond naar Frans-Guyana te vluchten. Bij het inchecken werd hij door de grensbewaking aangehouden. 

Rust in de stad

Roethof wil niet veel kwijt over de zaak tegenover de pers, maar laat wel weten: "Het idee is dat de verdachte zich niet tegen zijn overlevering vanuit Frankrijk naar Nederland zal verzetten, zodat al op korte termijn de Nederlandse rechter zich kan buigen over de vraag of de verdenking tegen hem terecht is of niet".

"Ondertussen spreek ik de hoop uit dat de aanhouding en aanstaande vervolging van deze verdachte de rust doet terugkeren in Amsterdam. Ik wil in dat kader aan u meegeven dat de familieleden van de aangehouden verdachte (die niets van doen hebben met het overlijden van Silos) het betreuren dat een jonge mede-Amsterdammer met een vergelijkbare achtergrond als hun eigen kind, op deze wijze en veel te jong, om het leven is gekomen. Ook van deze kant gaan gevoelens van medeleven uit naar de nabestaanden.", vervolgt hij. 

Feest bij Rhoneweg

De Amsterdamse rapper werd in de nacht van zaterdag op zondag neergeschoten na een feest op de Rhoneweg vlak bij station Sloterdijk. De 26-jarige Silos kwam daarbij om het leven. Silos was met vrienden naar een feest geweest in een partycentrum, toen hij wilde vertrekken vanaf een parkeerterrein iets verderop werd hij door een schutter onder vuur genomen. Bigidagoe was lid van de omstreden rapformatie Zone 6, waar ook JoeyAK lid van is. De twee waren beide verdacht in een ontvoeringszaak van rapper Kobus L. Silos werd in 2020 al eens neergeschoten, maar hij overleefde die schietpartij.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

De dood van Silos lijkt verregaande gevolgen te hebben voor 'gewone' Amsterdammers. Een aantal nachten geleden gingen op drie plekken explosieven af. Op twee plekken werd het woord 'War' op de muur geschreven. Alle drie de panden raakten beschadigd door de knallen. Woningcorporatie Stadgenoot liet eerder weten dat de gevel van het pand aan de Populierenweg is ontzet. Zes woningen moesten daarom worden ontruimd en de bewoners kunnen niet op korte termijn terug naar huis. 

Bij de woningen is (extra) cameratoezicht ingesteld. Ook op het Nieuwersluishof en Ochtenhof in Holendrecht, waar al cameratoezicht was, worden meer camera's neergezet. In de wijk wonen of woonden leden of sympathisanten van de beruchte rapgroep, waar Bigidagoe deel van uitmaakte. Een woordvoerder van burgemeester Halsema meldt dat er vrees is voor openbare ordeverstoringen. "Deze vrees komt onder andere voort uit geweldsincidenten die de afgelopen dagen hebben plaatsgevonden."

Foto: Inter Visual Studio

Volgens het Parool houdt de recherche er rekening mee dat een slepend conflict in de Amsterdamse rapscene verband houdt met de moord op Danzel Silos. Volgens de krant ligt 'Zone 6' al een tijdlang in de clinch met leden van rapformatie Boats Music, waar ook gewelddadigheden bij kwamen kijken. Begin 2022 zou een lid van de groep uit Holendrecht op een feest in Suriname zijn neergeschoten door iemand van Boats Music.  Ook werd een lid van Boats Music op 17 mei 2022 mishandeld door Joey AK en twee vrienden in een kledingzaak in de P.C. Hooftstraat.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]