Ga naar Content

Koning praat in ambtswoning over situatie in Gaza en Israël: "Begrijpen waar elkaars pijn ligt"

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima waren vandaag op bezoek in de ambtswoning. Rond 12 uur vanmiddag kwamen ze daar aan. Burgemeester Halsema ontving het koninklijk paar bij de deur. 

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima hadden in de ambtswoning verschillende gesprekken met de burgemeester en Amsterdammers uit de joodse en de islamitische gemeenschap. Ook spraken ze met zogenoemde frontliniemedewerkers. Dat zijn onder meer 'eerste linie' zorg- en hulpverleners in de stad, zoals agenten, straatcoaches, jeugdwerkers en gemeenteambtenaren. 

koning - NH Nieuws

"Laten we elkaar blijven spreken en elkaar in de ogen blijven kijken en begrijpen waar elkaar pijn ligt"

Koning Willem-Alexander

Sinds 7 oktober heeft burgemeester Halsema de ambtswoning opengesteld voor een serie gesprekken en dialoogbijeenkomsten met en tussen groepen Amsterdammers, waaronder joodse en islamitische Amsterdammers, de Palestijnse en Israëlische gemeenschappen en bijeenkomsten van het joods-islamitische netwerk Yalla! en Young Yalla. De gesprekken van vandaag zijn een voortzetting en verdieping daarvan.

Foto: AT5

Het eerste gesprek is met straatcoaches, agenten, gemeenteambtenaren en jongerenwerkers die in verschillende wijken in de stad actief zijn. Zij houden nauw contact met de diverse groepen in hun wijk en zetten zich in om spanningen te voorkomen en te beheersen. Een belangrijk hulpmiddel daarbij is het ‘draaiboek Vrede’. Dit is ontstaan onder burgemeester Cohen in 2004 na de moord op Theo van Gogh. Het wordt ingezet als (inter)nationale gebeurtenissen leiden tot onrust in de stad. Doel van die gesprekken is om te proberen de emoties te bedaren en escalatie en agressie te voorkomen.

Dankbaar

Bij de gesprekken mocht de pers niet aanwezig zijn. Na afloop sprak AT5 met de koning over hoe hij de gesprekken heeft ervaren. "Zeer interessante en goede gesprekken. We zijn dankbaar dat burgemeester Halsema dit voor ons heeft georganiseerd. Waar het vooral op neerkomt: laten we elkaar blijven spreken en elkaar in de ogen blijven kijken en begrijpen waar elkaars pijn ligt. Alleen op die manier kunnen we samenwerken aan een goede toekomst in Amsterdam en in heel Nederland", aldus koning Willem-Alexander.

Burgemeester

Bij aankomst feliciteerde de koning Halsema met haar herbenoeming als burgemeester, gisteren ging een meerderheid van de raadsleden akkoord dat ze nog zes jaar door mag gaan. "Het is nog niet zeker", zei Halsema na de felicitatie, want er moet nog een akkoord van de koning komen. "Ja, ik moet nog een handtekening zetten", lachte Willem-Alexander.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]