Ga naar Content

Begraafplaats geteisterd door wateroverlast: graven gedwongen minder diep

De nog altijd extreem hoge waterstand leidt er toe dat er op de begraafplaats van Velsen minder diep wordt begraven. Het grondwaterpeil is zo hoog dat dieper gaan voor problemen zorgt. Sommige campings in de IJmond vrezen dat de start van het zomerseizoen moet worden uitgesteld. Ook daar hebben ze last van het water: de velden zijn te nat om te kamperen, zegt André Thoolen van Natuurcamping Klein Hemelrijk uit Heemskerk.

Nooit eerder viel er zoveel neerslag in een najaar en de gevolgen zijn steeds duidelijker merkbaar. De grondwaterstand bereikt recordhoogtes en flinke stukken natuur zijn onbereikbaar, omdat de paden zijn veranderd in waterwegen. De hoge grondwaterstand levert ook problemen op voor 'grondafhankelijke' bedrijfstakken als begraafplaatsen en campings.

Niet boven elkaar, maar naast elkaar

De gemeente Velsen laat weten dat de drie gemeentelijke begraafplaatsen weliswaar gewoon geopend en in bedrijf zijn, maar dat er wel degelijk beperkingen zijn door de hoge stand van het grondwater.

Zo kan er op een veld van begraafplaats de Biezen nog maar in één laag begraven worden en datzelfde geldt voor laaggelegen plekken op begraafplaats Duinhof. Om in twee lagen te kunnen begraven is een kuil van twee meter diep nodig. Met de huidige stand van het grondwater is die diepte niet verantwoord, dan loopt de kuil vol water. In twee lagen begraven komt niet vaak voor. Mocht de vraag zich voordoen, dan worden mensen naast elkaar begraven in plaats van boven elkaar.

"Soms willen mensen in drie lagen boven elkaar begraven worden, dat is nu op veel plekken niet mogelijk"

Mark Haije, beheerder begraafplaats Duinrust

Een woordvoerder van begraafplaats Westerveld laat weten dat, als gevolg van de hoge grondwaterstand, twintig procent van het terrein tijdelijk onbruikbaar is. Het terrein is echter zo uitgestrekt dat de exploitant van het kerkhof nog geen 'nee' heeft hoeven verkopen.

Op gemeentelijke begraafplaats Duinrust in Beverwijk zijn nog geen beperkende maatregelen nodig, vertelt beheerder Mark Haije. "We hebben goed contact met het waterschap en we monitoren de waterstanden elke dag", aldus Haije. Vooralsnog slaagt de beheerder erin droge voeten te houden. Hij ziet af en toe wel wat plassen, maar die hebben te maken met de ondergrond. "Hier en daar bestaat die uit klei en als het regent blijft daar water op staan. Dat lijkt erg, maar is het niet”, aldus Mark Haije.

Onder water

Niet alleen bij de begraafplaatsen blijken de hoge waterstanden een bedreiging te kunnen vormen, bij camping Klein Hemelrijk in Heemskerk ís dit al een probleem. Uitbaters André Thoolen en Margit Borst zitten met de handen in het haar. Aankomend kampeerseizoen zal er anders uit gaan zien dan voorheen. "Ja, het is wel lastig voor ons. We zitten al sinds november met waterplassen en het gaat maar niet weg. Het is voor ons zeker dat we maar 30 procent beschikbaar kunnen stellen voor de kampeerders", zegt André. 

Op dit moment ligt het gebied er enorm nat bij. De helft van het veld ligt onder water en dat heeft gevolgen. "De weg naar het sanitairblok is geblokkeerd door een grote plas water, dus hier moeten we nog een oplossing voor vinden." De camping ligt op een gebied van PWN, wat betekent dat het beschermde grond is. Hieraan zijn een aantal regels verbonden, waardoor het wegpompen niet zo maar kan. Voor de natuur is het water juist wenselijk en daar zijn de uitbaters de dupe van.

Het sanitair blok van camping Klein Hemelrijk - Foto: NH Media/ Esmée de Kinderen

"We zitten al sinds november met dit probleem. Het water gaat maar niet weg"

André Thoolen, uitbater camping Klein Hemelrijk

De campinguitbaters moeten het afwachten. "We verwachten dat het water zal zakken, maar een groot deel zullen we in de eerste helft niet kunnen gebruiken. De ondergrond is te zacht en te drassig, dus is het onmogelijk om comfortabel met een tent te kamperen", zegt André. Zij verwachten dat ze maar één derde van de camping kunnen gebruiken. "Met Pinksteren hopen we dat het beter zal zijn, maar dat moet nog blijken. Nu gaan we aan de slag met een pomp, als dat mogelijk is. Desnoods met emmers. De goede moed blijven we wel houden."

Geduld

Tijdens de afgelopen maanden is er twee keer zoveel regen gevallen. Volgens PWN is het wegpompen van het water niet makkelijk. Door de klimaatverandering gaat PWN wel kijken hoe ze dit op lange termijn aan kunnen pakken. 

Volgens gemeentewoordvoerder Monique van de Velden van Velsen is er niets aan de hoge grondwaterstand te doen en moet er voor een oplossing gewoon geduld zijn. Van der Velden: "De verwachting is dat het ongeveer tot eind maart duurt; dan is de grondwaterstand hier gewoonlijk het hoogst." 

Tips?

Stuur ons jouw tips op [email protected]