Ga naar Content

Amsterdam herdacht de Februaristaking

Tijdens de Februaristaking in 1941 legden Amsterdammers 83 jaar geleden massaal het werk neer als spontaan protest tegen de razzia's van de nazi's. Vandaag werd de staking herdacht, om 16.45 uur op het Jonas Daniël Meijerplein. AT5, SALTO en NH zonden de herdenking live uit.

Livestream NH - NH

Burgemeester Halsema sprak tijdens de herdenking spreken en spokenword-artiest Benjamin Fro, wiens opa in een werkkamp heeft gezeten, heeft voorgedragen.

Tijdens de jaarlijkse herdenking werden de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, net als het Amsterdamse stadsbestuur, uitgenodigd om een krans te komen leggen. Martin Bosma (PVV), voorzitter van de Tweede Kamer, heeft echter aangekondigd niet te komen. Verschillende organisaties vonden dat hij weg moest blijven, omdat zijn partij staat voor 'alles waar de stakers tegen in het verweer kwamen'.

Eerder op de dag was er een andere herdenking op de Zwanenburgwal, van 13.30 tot 14.30 uur. Daar spraken nabestaanden van een man die in een van de eerste knokploegen van de staking zat en van een vrouw die kinderverzorgster in het verzet was.

De herdenking was vanaf 16.45 uur live te zien op AT5, SALTO en NH.

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]