Ga naar Content

Drukbezochte steundemonstratie Oekraïne: "We moeten laten zien dat de oorlog nog niet voorbij is"

Het is vandaag twee jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Honderden mensen liepen mee in een vredige mars door de stad. De aanwezigen benadrukken dat de oorlog nog altijd hevig is en dat alle steun nodig is.

Oekraine - NH Nieuws

Nog steeds komen er Oekraïense vluchtelingen aan in Nederland. Vorig jaar telde Amsterdam 2600 Oekraïners. Nu zijn dat er 3400. "Het is fijn, ik heb het gevoel dat deze mensen het echt begrijpen", antwoordt een jongetje op de vraag hoe het is om hier samen met zijn vader te lopen. 

De oorlog is nog niet voorbij, toch zouden de meeste Oekraïners die we spreken graag zo snel mogelijk terugkeren. Veel mensen die meelopen hebben familie en vrienden die nog in Oekraïne zijn en zelfs meevechten aan het front. "Mijn vader is ook aan het vechten, hij is al 10 jaar soldaat in het leger. Mijn broertje en ik zijn hier en we mogen niet terugkomen van m'n ouders, het is te gevaarlijk", vertelt een meisje dat speciaal vanuit Breda naar Amsterdam is gekomen voor de manifestatie.

Foto: AT5

"Slava Ukraini"

De mars begint op het Museumplein, vervolgens lopen de actievoerders naar de Dam. Tijdens de mars klinken verschillende leuzen. Zo wordt er gevraagd om meer wapensteun, "Arm Ukraine" ("bewapen Oekraïne"). Maar er klonk ook het bekende, "Slava Ukraini" ("Leve Oekraïne"). Ook wordt Nederland bedankt voor de hulp die het al heeft gegeven. "We bedanken ook alle Nederlanders voor hun support" vertelt een vrouw die meeloopt bij de mars. 

Niet alleen Oekraïners lopen mee, maar ook Nederlanders. "Het is nog steeds belangrijk om een Oekraïense vlaggen op te hangen, dat betekent heel veel voor hen", aldus een Nederlandse deelnemer. "We moeten laten zien dat de oorlog nog niet voorbij is". 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]