Ga naar Content
Een vrouw met een zwaard in haar hand op een podium.
West-Friesland

Traditionele drakendans luidt Vietnamees jaar van de draak in Zwaag in

24 februari 2024, 06.03 uur · Aangepast 24 februari 2024, 11.17 uur
Door: Ramon Besseling · Foto: WEEFF

De jaarwisseling lijkt met ongeveer zes weken terug al een eeuwigheid geleden, maar niet iedereen viert oud & nieuw op dezelfde datum. De Vietnamese gemeenschap in Hoorn viert het nieuwe jaar, het zogeheten Tetfeest, vanavond in Zwaag.

In tegenstelling tot de zonnekalender die in Nederland wordt gehanteerd, verloopt het jaar in Vietnam volgens de maan- of lunarkalender. "Met om precies te zijn 29,5 dag per maand", legt Giang Nguyen namens de Vietnamese gemeenschap in Hoorn uit.

"Dat betekent dat we de ene maand 29 dagen hebben, en de volgende maand 30. We lopen per jaar elf dagen achter op de kalender hier. En vieren het nieuwe jaar dus iedere keer op een andere datum."

Het nieuwe jaar van de maankalender is op 10 februari begonnen, maar de Vietnamese gemeenschap in Hoorn viert het twee weken later, voor iedereen. Dit gebeurt vandaag in De Kreek in Zwaag. De multifunctionele accommodatie (MFA) is vanaf 18.30 uur geopend.

Het kwaad bestrijden

"De avond begint met een traditionele drakendans", vertelt Nguyen. "Dat is een bijgeloof dat wij hebben, en gebeurt om het kwaad te bestrijden. Dit is vergelijkbaar met vuurwerk, wat ook voor hetzelfde doel gebruikt werd. Daarnaast zijn er verschillende programma's, zoals een modeshow, streetdance en ook livemuziek."

Nguyen nodigt iedereen in de buurt uit om samen het nieuwe jaar voor de Vietnamese gemeenschap in te luiden. "En ook om de gewoonten uit onze cultuur aan iedereen kenbaar te maken", sluit hij af.

Beluister hieronder het interview van mediapartner WEEFF met Giang Nguyen: 

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]