Ga naar Content
Een persoon legt een metalen plaatje op de grond.
Haarlem

Haarlem poetst massaal struikelstenen na inspirerend initiatief van Piet

23 februari 2024, 06.06 uur · Aangepast 20 juni 2024, 09.43 uur
Door: Geja Sikma · Foto: NH Media / Geja Sikma

Piet Sebregts hoeft de Haarlemse struikelstenen niet meer in zijn eentje te poetsen. Na een reportage van NH over zijn belangeloze werk, wordt hij overstelpt met dankbetuigingen en aanbiedingen om te komen helpen. 

Piet Sebregts, poetser van Haarlemse struikelstenen - Foto: NH Media / Geja Sikma

Veel Haarlemmers willen naar aanleiding van de reportage over Piet weten hoe zij zelf de struikelstenen voor hun huis schoon kunnen maken. Heel bijzonder, vindt Piet. Met liefde deelt hij de kneepjes van het vak. "Ik gebruik Peek, dat is me aanbevolen door een doe-het-zelfwinkel uit de Zijlstraat." Eerder gebruikte hij andere middelen, maar dat gaf volgens Piet te veel rotzooi om de stenen heen.

Tekst loopt door onder de foto

Foto: NH Media / Geja Sikma

Stolpersteine

Struikelstenen, of 'stolpersteine', is een project van de Duitse kunstenaar Gunther Demnig. De stenen worden voor de huizen geplaatst van Joden die in de Tweede Wereldoorlog vermoord zijn. Het is de bedoeling dat je door de opvallende stenen met naam en datum waarop die persoon is vermoord, even 'in je hoofd struikelt' en dan denkt aan het leed dat de joodse gemeenschap is aangedaan in de Tweede Wereldoorlog. 

Vaak worden struikelstenen gelegd op verzoek van nabestaanden, die het ook zelf regelen en betalen. In Haarlem heeft een groep mensen zich verenigd met als doel alle vermoorde Joden hun plek in de stad terug te geven. Het is de bedoeling dat voor 2030 alle 733 in de Tweede Wereldoorlog vermoorde Haarlemse Joden een herdenkingssteen krijgen. In mei worden weer 25 struikelstenen gelegd.

Poetsmaatje

Piet benaderde de stichting en in overleg met hen is hij begonnen met zijn schoonmaakproject. Door alle aandacht voor zijn poetswerk heeft ook nog eens een nieuw poetsmaatje gekregen, de gepensioneerde Maarten Kuethe. "Ik ben bij Piet in de leer gegaan", vertelt hij aan de telefoon. Hij zit op dat moment net op zijn knieën struikelstenen te poetsen voor de synagoge van Weesp, waar hij toevallig even was. "Ik wist dat de stenen hier ook vies waren, dus heb mijn poetsdoek maar meegenomen."

Zijn oog was al eerder op de stenen in Haarlem gevallen en na het zien van de reportage over Piets poetswerk wist Maarten dat hij van hem zou kunnen leren. "Want ik wil de stenen niet beschadigen." Nu hij weet hoe het moet, is ook Maarten op een missie. 

"Ik vind het zo bijzonder dat een niet-Joodse meneer die struikelstenen uit zichzelf poetst"

Manja Levie

Het verhaal van Piet de poetser heeft ook buiten Haarlem enorm veel reacties los gemaakt. "Zelfs vanuit Australië kreeg ik mails", vertelt een trotse Piet. Erg bijzonder vond hij een cadeau dat Manja Levie en haar man aan hem schonken. Ze hebben een fruitboom op zijn naam laten planten in Israël, door het Joods Nationaal Fonds. 

Zo'n boom op naam planten wordt vaak gedaan door Joden die iemand op deze manier willen blijven herdenken. "Ik vind het zo bijzonder dat een niet-Joodse meneer die struikelstenen uit zichzelf poetst", vertelt Manja uit Amsterdam. "Ik ben hem enorm dankbaar, zeker in deze tijd van anti-Joods sentiment."

Tekst gaat door onder de foto 

Certificaat voor fruitboom in Israël - Foto: Piet Sebregts

Manja, die zelf ook bezig is om voor haar eigen vermoorde familieleden struikelstenen te leggen, hoopt dat er in haar woonplaats Amsterdam meer 'Pieten' komen die struikelstenen poetsen. Onlangs zag ze nog iemand struikelstenen poetsen aan de overkant van de straat. "En dan zie je toch dat ze meer aandacht trekken omdat ze meer glimmen." 

Ze hoopt dat de kinderen van scholen in de buurt de stenen regelmatig gaan poetsen. "Het is toch een onderdeel van onze geschiedenis, die ook de kinderen niet moeten vergeten."

Kijk hier nogmaals naar de reportage over het Poetswerk van Piet. 

Piet laat ze weer glimmen - NH Nieuws / Geja Sikma

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]