Ga naar Content

Syrische Ghadeer: "Mijn kind is hier gered, nu wil ik Nederlandse kinderen helpen"

Nieuw in NH is een reeks portretten van gevluchte Syriërs die nu in Noord-Holland wonen. Vandaag het verhaal van de Syrische Ghadeer, die met haar gezin naar Jordanië is gevlucht. Haar zoon Omar heeft specialistische hulp en begeleiding nodig. Als die uitblijft in Jordanië, besluit het gezin de oversteek naar Europa te maken. 

Aanvankelijk hebben Ghadeer en haar gezin een goed leven in Syrië. Samen met haar man runt ze een kledingzaak. Maar hun leven werd steeds moeilijker wanneer de oorlog uitbreekt. De regering neemt hun huis en winkel in beslag. 

Ghadeer vlucht met haar man en twee dochters naar Jordanië. Daar raakt ze opnieuw zwanger en zet ze Omar op de wereld, maar het kindje wordt te vroeg geboren en weegt slechts 1 kilo. Het jongetje heeft specialistische hulp en begeleiding nodig maar kan dat niet krijgen in Jordanië. Ghadeer en haar man besluiten met hun kinderen naar Nederland te komen. 

Nieuw in NH

In de serie Nieuw in NH vertellen nieuwe Noord-Hollanders over hun leven in Syrië, het oorlogsgeweld, de reis naar Europa en het vinden van hun weg in Nederland. De portretten zijn gemaakt zijn door NH-journalist Mohammad Al Moussa en stagiair Nagham Alsahli, die beiden ook vanuit Syrië naar Nederland zijn gevlucht.