Noord-Holland

NL
V

Stichting Talpa voor de rechter

15 april 2009, 18.57 uur

BOVENKARSPEL De Consumentenbond spant namens 100 legionella-slachtoffers van de Westfriese Flora een Kort Geding aan tegen de Stichting Talpa.

De Stichting zou al in 2002 een kleine 600.000 euro hebben ontvangen van verzekeraar Nationale Nederlanden. Dit geld had overgemaakt moeten worden aan de slachtoffers van de ramp in 1999, maar dat is niet gebeurd. Advocaat John Beer van de Consumentenbond vermoedt dat de eigenaar van het bubbelbad dat de legionella heeft verspreid daarachter zit. Eigenaar Jan Jong uit Heerhugowaard ontkent de aantijgingen van de Consumentenbond. Het Kort Geding dient 22 april.
Verantwoordelijk
In 2007 bevestigde het gerechtshof na jaren procederen dat twee standhouders, onder wie Jan Jong, verantwoordelijk zijn voor de legionellabesmetting. Jong weigert volgens de bond met de slachtoffers te overleggen, terwijl diens verzekeraar al zeven jaar geleden geld naar de stichting overmaakte. Volgens advocaat Beer van de Consumentenbond is het volstrekt onduidelijk waarom de stichting niet uitkeert.
"Wij eisen met het kort geding dat de stichting meewerkt aan de uitkeringen. Verder willen we openheid van zaken, onder meer over hoeveel geld er in de stichting is gestort en hoeveel er nu nog inzit'', aldus raadsman Beer. De stichting is destijds opgericht als een soort waarborg voor de slachtoffers.
Individueel
De slachtoffers van de legionella-ramp in Bovenkarspel hadden individueel moeten claimen, wellicht dat Stichting Talpa dan al had uitbetaald. Dat stelt raadsman Jacob van Rhijn van standhouder Jan Jong. Volgens hem is de fout geweest dat er geclaimd is via de Consumentenbond.
Hij betwist dat het gerechtshof heeft bepaald dat Jan Jong holding aansprakelijk is voor de floraramp. "Het hof in Amsterdam heeft slechts geoordeeld dat Jan Jong holding onrechtmatig heeft gehandeld, maar de aansprakelijkheid overigens afgewezen. Eventuele claims dienen volgens het hof op individuele basis nader te worden beoordeeld, waarna toewijzing of afwijzing kan plaatsvinden'', aldus Van Rhijn.
Bubbelbad-eigenaar Jan Jong uit Heerhugowaard ontkent overigens de aantijgingen van de Consumentenbond, maar wil verder niet reageren.
Door de legionellabesmetting op de Westfriese Flora in Bovenkarspel werden 10 jaar geleden 242 mensen ziek. In de weken daarna overleden 32 mensen aan de gevolgen van de besmetting. Slachtoffers legionellaramp herdacht Stichting Veteranenziekte Onderzoek naar de legionellaramp