Ga naar Content
Een groep mensen met certificaten voor een kamer.
Haarlem

Drie redders geëerd nadat ze vrouw te hulp schoten na ongeluk

15 februari 2024, 06.33 uur · Aangepast 15 februari 2024, 08.44 uur
Door: Rob Wtenweerde · Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

In het raadhuis van Heemstede zijn woensdagmiddag drie mannen uit Overveen, Heemstede en Zandvoort door hun burgemeester onderscheiden met een zilveren medaille van de Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen. Ze twijfelden in oktober vorig jaar geen moment toen ze een ongeluk zagen gebeuren op de Leidsevaart in Heemstede en redden het leven van het slachtoffer.

Op die bewuste dinsdagmiddag werd de bestuurder van een personenauto waarschijnlijk onwel achter het stuur en botste frontaal op een ander voertuig. Haar auto raakte vervolgens te water. Mark van Harlingen, René Heideman en Nanne Vencken zagen het gebeuren en kwamen direct in actie. 

Met jas en al

"Ik reed van mijn werk naar mijn ouders, om mijn kinderen op te halen", vertelt Zandvoorter Mark van Harlingen. "De auto achter me knalde op een tegenligger. Ik zag dat in de spiegel gebeuren. De auto reed van het talud af en kwam ondersteboven in het water. Ik wist dat ik zo'n oranje hamertje in de auto had liggen. Daarmee ben ik met jas en al en mijn horloge nog om, niet nadenkend het water ingegaan."

"Het water was te diep om te staan, dus ik ben naar de auto toe gezwommen", legt Van Harlingen uit. "Met vijf, zes keer slaan, ging ik door het raam heen. Samen met Nanne heb ik de auto naar de kant gekregen. Toen kwam de vrouw achter het stuur ook bij kennis. Onderkoeld en met bloedende handen ben ik weer aan de kant gekomen."

"Het was ijskoud en mensen gingen het water in om iemand te redden"

David Moolenburgh, burgemeester Zandvoort

Burgemeester David Moolenburgh van Zandvoort overhandigde Van Harlingen de zilveren medaille en een getuigschrift. Hij is trots op zijn inwoner: "Het is enorm te prijzen dat mensen als Mark zonder te twijfelen helpen. Het was ijskoud en mensen gingen direct het water in om iemand uit een auto te redden. We kunnen als Zandvoort echt trots zijn op een inwoner als Mark."   

Tekst loopt door onder de foto.

David Moolenburgh en Mark van Harlingen - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

René Heideman uit Overveen zat op de fiets toen hij het ongeval zag gebeuren. Ook hij twijfelde geen seconde. "Ik zat op vier meter afstand, die auto rolde zo de Leidsevaart in. Ik heb nog mijn fiets op slot gezet en mijn telefoon in de fietstas gestopt. En ik ben samen met Nanne en Mark het water in gesprongen."

"Je weet dat je op de eerste rij zit en dat je moet handelen"

René Heideman, held

De mannen overlegden niet met elkaar, het ging vanzelf, vertelt Heideman. "Je schrikt ontzettend en je weet dat je op de eerste rij zit en dat je moet handelen. Dat is gelukkig goed verlopen." 

De Bloemendaalse burgemeester Ankie Broekers-Knol straalt: "Ik ben bijzonder trots op René Heideman. Ook op de andere twee natuurlijk. Ik moet zeggen, ik vind het geweldig wat hij gedaan heeft. Je springt niet zomaar in die koude Leidsevaart. We zijn echt beretrots. Ik ben de dag na het ongeval ook meteen bij Heideman langs gegaan met een bos bloemen en een handgeschreven kaart."  

Tekst loopt door onder de foto.

Ankie Broekers-Knol en René Heideman - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

De pas 16-jarige Nanne Vencken uit Heemstede zat ook op de fiets. "Ik reed net achter meneer Heideman. Ik ben het water ingegaan, ik heb de motorkap van de auto vastgepakt en met mijn andere hand het riet, zodat de auto aan de kant kon komen."

Met een grote lach: "Ik stond wel voor paal naderhand, helemaal nat en in mijn onderbroek." Nanne is blij met de medaille en het getuigschrift: "Het voelt alsof je de koning bent, in elk geval alsof je echt iets goeds hebt gedaan." 

Bijpraten

Burgemeester Astrid Nienhuis van Heemstede was gastvrouw van de bijeenkomst, het ongeval vond in haar gemeente plaats. "Ik vind het heel mooi dat we het zo kunnen organiseren. Drie bijzondere inwoners uit drie gemeentes, maar toch bij elkaar. Ze hebben elkaar ook sinds het incident niet meer gezien. Ze kunnen lekker bijpraten."

"Hij blijft kalm, hij gaat helpen, hij doet zijn ding"

Astrid Nienhuis, burgemeester Heemstede

De 16-jarige Nanne was ietwat laat, hij was op weg naar het raadhuis natgeregend. Nienhuis kan er wel om lachen. "Pubers en op tijd komen; ik ken dat van huis uit. Het was wel symbolisch geweest als hij hier met een nat pak was aangekomen. We hebben met liefde op hem gewacht, want het is een bijzonder moment."

Nienhuis vervolgt: "Ik vind het heel mooi dat iemand van zijn leeftijd zoiets ziet gebeuren: hij blijft kalm, hij gaat helpen, hij doet zijn ding. En ik hoor net van zijn moeder dat hij boodschappen had gehaald voor zijn vrienden. Die is hij gewoon gaan brengen, alsof dit even een intermezzo was. Ik ben supertrots op deze helden."

Tekst loopt door onder de foto.

Astrid Nienhuis en Nanne Vencken - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Jan de Bie Leuvling Tjeenk sprak namens het bestuur van de Koninklijke Maatschappij tot Redding der Drenkelingen. "Het uitreiken van drie zilveren medailles tegelijk, is uniek. De zilveren penning betekent dat het een heldhaftige redding was. En dat was het ook: het was koud en de Leidsevaart is best diep."

"Door het optreden van deze helden is een mensenleven gered. Wij zijn altijd blij en dankbaar als we zo'n daad kunnen bekronen. Want dit laat zien dat willekeurige voorbijgangers niet nadenken, maar handelen en een leven redden." 

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]