Ga naar Content

Bewoners Santpoort-Noord tegen verhuizing RKVV Velsen: "Not in my backyard"

Bewoners aan de westzijde van de Halingerweg en Santpoortse Dreef in Santpoort-Noord  zijn niet tevreden met de plannen die er liggen over de verhuizing van de plaatselijke voetbalvereniging (RKVV Velsen). Monique Korzelius en Jan de Graaf zullen straks achter de sportvelden wonen. "Mijn rust? Die zal weg zijn."

Monique Korzelius en Jan de Graaf wonen recht achter de velden van de mogelijke nieuwe locatie - Foto: NH Media/ Esmée de Kinderen

Jan en Monique wonen aan de Halingerweg in Santpoort-Noord, net achter de grasvelden waar RKVV Velsen naartoe wil verhuizen. "Daar zijn wij als buurt niet blij mee. In de zomer rustig in de achtertuin vertoeven zal er niet in zitten. Die verhuizing? Not in my backyard", zegt Monique. 

Nog 14 andere gezinnen zijn tegen het verhuizen van de club. De buurt is niet op de hoogte gesteld van de plannen van de gemeente en vreest dat de velden veel overlast met zich zullen meebrengen. De bewoners hebben genoeg redenen om op hoge poten een brief te schrijven naar de gemeente Velsen, in de hoop de verhuizing van de voetbalvereniging tegen te houden. Op 29 februari hopen zij een beslissing te krijgen van de gemeente.

Niet gehoord

Als het aan Monique en Jan ligt, komen de nieuwe voetbalvelden er niet. De plannen hebben ze niet direct van de gemeente vernomen, waardoor er steeds meer wantrouwen heerst in de wijk. "Wij zijn er via de pers achter gekomen. Dat zorgt voor onrust. Het gaat wel om onze rust", zegt Monique.

Ze vraagt zich af waarom zij niet op de hoogte zijn gesteld. Voor hen voelt dit als een mes in de rug. Bovendien zou de gemeente niet transparant zijn in de plannen. "De bouwplannen van de aannemer hebben we nooit gezien. We zouden liever hebben dat de gemeente met ons in gesprek zou gaan. Dan kan je er tenminste over praten."

"Die gezelligheid, dat is leuk bij een voetbalclub. Alleen niet als ik er last van heb in de vroege uurtjes"

Jan de Graaf, bewoner

Overlast

De buurt ligt aan een drukke weg en met de komst van de voetbalclub verwachten de bewoners dat het alleen maar drukker wordt. "Er zullen ook extra parkeerplaatsen worden aangelegd, want de sporters moeten ook hun auto kwijt", redeneert Monique. "We zijn hier meer dan 20 jaar geleden naartoe verhuisd en hebben toen gekozen voor een drukke weg. Dat houdt het levendig," zegt Jan. "Maar voor zoveel verkeersdrukte heb ik niet gekozen."

Derde helft

Niet alleen verkeersoverlast zal een probleem zijn, mensen blijven vaak ook nog even naborrelen. "Die gezelligheid is leuk bij een voetbalclub, alleen niet als ik er last van heb in de vroege uurtjes." Bovendien zou het de waarde van hun huis kunnen aantasten, denkt Jan. "Er zijn mensen in onze buurt die ervoor hebben gekozen om hun huis te gebruiken als pensioenvoorziening. Door het geluidsoverlast, zal die waarde dalen. Daar hebben zij niet voor gekozen."

"Die gezelligheid is leuk bij een voetbalclub, alleen niet als ik er last van heb in de vroege uurtjes."

- Jan de Graaf, bewoner

Beschermd gebied

Dan is ook de natuur nog eens een factor, legt Jan uit. "Het gebied achter ons huis is een Bijzonder Provinciaal Landschap. Dit houdt in dat het gebied beschermd is door de provincie. Daar kan de gemeente niet zomaar aan zitten, lijkt mij." De grasvelden die er nu liggen, dragen bij aan de biodiversiteit. "Als je nieuwe velden aanlegt, tast je dit aan. Dat is pas zonde."

RKVV Velsen staat open voor een constructief gesprek over de plannen. "We willen graag met de mensen in gesprek gaan om elkaar beter te begrijpen. Overigens kan het niet zo zijn dat de ideeën voor de mensen als een verrassing komen. De plannen zijn al bekend sinds 2021 en sindsdien hebben ze ook de mogelijkheid gekregen zienswijzen in te dienen. Belangrijk vinden wij in ieder geval niet vooruit te lopen op nog te nemen besluiten", zegt Johan van den Brink van de voetbalvereniging.

Lees ook

Tips?

Stuur ons jouw tips op [email protected]