Ga naar Content

Foutje bedankt: Heemstede moet parkeergeld terugbetalen

Door een fout in een besluit van de gemeenteraad van Heemstede loopt de gemeente ruim 100.000 euro aan parkeerinkomsten mis. Mensen die sinds 29 december vorig jaar hebben betaald voor een parkeerplek, kunnen dat geld terugvragen. Woensdag moet de raad zich opnieuw over de kwestie buigen. Dan moet een verbeterde versie van de parkeerverordening worden aangenomen, die vrijdag officieel van kracht wordt.

Raadhuis Heemstede - Foto: NH / Rob Wtenweerde

De gemeente bepaalt ieder jaar op welke plekken in Heemstede betaald parkeren geldt. Op 20 december besloot de gemeenteraad dat niet het college van burgemeester en wethouders, maar de gemeenteraad zelf bepaalt om welke locaties het gaat.

Incompleet besluit

Dat besluit is incompleet, blijkt nu. De regeling rond betaald parkeren had ook in de belastingverordening opgenomen moeten worden. Omdat dat niet is gebeurd, is de parkeerverordening niet rechtsgeldig.

Daarom moet de gemeente het geld teruggeven aan de inwoners, ondernemers en bezoekers die tussen 29 december en 15 februari betaald hebben voor een parkeerplek. Wel moeten zij dat parkeergeld zelf opeisen. Dat kan binnenkort via de internetpagina van de gemeente Heemstede.

Flinke tegenvaller

Volgens een eerste berekening van de gemeente is er alleen al tot en met 7 februari zo'n 105.000 euro aan parkeergeld en parkeerboetes geïnd. Dat geld loopt de gemeente dus mis, als iedereen het geld terugvraagt.

Woensdag 14 februari is er een extra raadsvergadering, waarin de verordening parkeerbelastingen het enige agendapunt is. Burgemeester en wethouders vragen de raad om de bevoegdheid voor het aanwijzen van betaald parkeren terug te geven aan het college. 

De nieuwe verordening moet dan op 16 februari ingaan, daarom loopt het teruggeven van parkeergeld tot en met donderdag 15 februari.

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]