Ga naar Content

Enthousiasme, maar ook zorgen over mogelijke komst nachttrein tussen Alkmaar en Amsterdam

Wie op zaterdag om tien voor twee 's nachts van Amsterdam naar Alkmaar moet, heeft nu maar twee opties: of je wacht vijf uur op de eerste trein, of je pakt een taxi. Om het uitgaanspubliek en reizigers van en naar Schiphol makkelijker te maken, mikken de gemeente Alkmaar en de NS op een experiment met een nachttrein tussen Alkmaar en Amsterdam. 

Reizigers op station Alkmaar: "Nachttrein welkome aanvulling op dienstregeling" - NH

Als de gemeenteraad ermee instemt, start de tweejarige proef volgend jaar. Dan gaat er in de nachten van vrijdag op zaterdag en zaterdag op zondag één trein het traject retour rijden, zonder stops op tussengelegen stations op Sloterdijk, Zaanstad, Castricum en Heiloo. 

Veel reizigers op station Alkmaar Centraal zien de nachttrein wel zitten, zo blijkt uit een rondgang van NH. "Dat zou ik top vinden, want toen ik in Amsterdam uitging had je alleen een bus. En dat was alleen op zaterdag, en duurde best wel lang", reageert een jonge vrouw lyrisch. 

Voor die groep zijn de extra treinen bij uitstek van toegevoegde waarde, benadrukt wethouder Christiaan Peetoom (VVD, mobiliteit) in gesprek met NH. "En voor mensen die van en naar Schiphol reizen."  

Concessie

Hoewel hij 'niet cijfermatig kan onderbouwen' hoe groot vraag er naar de nachttrein is, hoort Peetoom de wens geregeld terug in zijn stad. "Daarom is het goed dat we met een experiment beginnen, maar ik hoop dat de treinen uiteindelijk wordt opgenomen in de concessie. Zoals dat ook met de nachttrein tussen Haarlem en Amsterdam is gebeurd."

Lees ook

De wethouder is zich ervan bewust dat een groot deel van de kosten naar veiligheidsmaatregelen gaan, ook vanwege de aanwezigheid van opgeschoten, baldadige en soms agressieve jeugd. 

"Dan is het fijn dat de trein niet stopt op tussenliggende stations, waar wel eens incidenten zijn", verwijst Peetoom naar geweldsincidenten in de afgelopen jaren op en rond het station van Castricum, zonder dat station bij naam te noemen.  

Nachttreinen in de provincie

Sinds een paar jaar zijn de nachttreinen weer in opmars. Zo werd in 2017 de nachttrein tussen Haarlem en Amsterdam geïntroduceerd. Die blijkt zo'n succes dat in 2021 werd besloten dat die trein in ieder geval tot en met 2025 rijdt

Onlangs werd ook een nachttrein tussen Hilversum en Utrecht in gebruik genomen. Die stopt wel op tussengelegen stations.  

Een man ziet om die reden niets in de trein, vertelt hij aan NH-verslaggever Rosanne van Veen. Hij vermoedt dat de baten van de trein niet opwegen tegen de kosten. "Mensen die 's nachts een trein pakken zijn dronken en vervelend. Er moeten NS-medewerkers ingezet worden, extra beveiliging, het kost alleen maar geld. Ik zie er niets in."

Ook handhavers met wie NH sprak staan niet te springen: "Onze nachtdienst is van elf uur 's avonds tot zeven uur 's ochtends. We zullen dan gedurende de nacht meer bezig zijn met hangjeugd als het station open is. Nu is er op het station tussen de laatste en eerste trein weinig te doen, maar dat zal dan wel anders zijn." 

Dienstregeling aanpassen

Om de NS voldoende tijd te geven om de dienstregeling aan te passen, moet de gemeenteraad voor april instemmen. De kosten van de trein bedragen 150.000 euro, en worden betaald door de gemeente Alkmaar. 

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app.

Download on the App StoreOntdek het op Google Play