Ga naar Content

Brein achter diamantroof Schiphol aangehouden

Errol H.V., het brein achter de diamantenroof op Schiphol in 2005, is op Ibiza opgepakt. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie na berichtgeving in De Telegraaf. H.V. werd in 2021 onherroepelijk veroordeeld tot 9,5 jaar cel voor zijn rol in de megaroof. Hij mocht die uitspraak in vrijheid afwachten en nam in die periode de benen.

Foto: Inter Visual Studio / Haico Kats

Volgens de krant waren de opsporingsdiensten al maanden op jacht naar de hoofdverdachte, die dus op Ibiza bleek te verblijven. Hij werd uiteindelijk op de weg klemgereden door de Spaanse politie. Wanneer hij wordt uitgeleverd is nog onduidelijk. De landelijke eenheid van de politie wil het verhaal tegenover de krant 'bevestigen noch ontkennen.' 

B. pleegde de roof samen met Marlon D. die in december werd opgepakt in Amsterdam. De diamantrovers waren bewapend en hadden het gemunt op een vliegtuig van Schiphol naar Antwerpen dat volgeladen zou worden met sieraden. 

70 miljoen

In een KLM-busje reden ze naar het vliegtuig, waarbij ze net deden alsof ze op het vliegveld werkzaam waren. Eenmaal bij het vliegtuig aangekomen wachtten ze het busje waar de sieraden inzaten op, om het vervolgens te kapen. De vracht bestond uit sieraden ter waarde van 70 miljoen dollar, waarvan de overvallers ongeveer de helft achterlieten. Van de rest van de buit is slechts een klein deel teruggevonden. 

De roof deed veel stof opwaaien, omdat de daders schijnbaar eenvoudig de zwaar beveiligde luchthaven op konden rijden. Later bleek dat de mannen hulp hadden gekregen van KLM-medewerker Ramazan B.. Van de vijf verdachten werden er uiteindelijk vier berecht. August B., de bestuurder van de vluchtauto, overleed in 2018.

Hoger beroep

Nadat de rechtbank hem 7 jaar cel had opgelegd, ging H.V. in hoger beroep. De straf van het gerechtshof viel met 9,5 jaar hoger uit. H.V. ging hiertegen in cassatie, maar de celstraf werd in 2023 bekrachtigd door de Hoge Raad. Ook Marlon D. kreeg 9,5 jaar cel.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]